Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Lastenkulttuuripoliittinen ohjelma : Barnkulturpolitiskt program

QR-koodi
Finna-arvio

Lastenkulttuuripoliittinen ohjelma : Barnkulturpolitiskt program

Opetusministeriö vastaa osana valtioneuvostoa koulutus-, tiede-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan kehittämisestä ja kansainvälisestä yhteistyöstä. Kulttuuripolitiikalla luodaan ja vahvistetaan valmiuksia yksilön ja yhteisön henkisen pääoman ja hyvinvoinnin, taiteellisen toiminnan ja kulttuuriperinnön ylläpitämiseen ja kasvattamiseen. Kulttuuripolitiikan tehtävä on luoda suotuisat toimintaedellytykset kulttuurin ja taiteen kentän toimijoille, turvata kansalaisille tasavertaiset mahdollisuudet monipuolisiin ja laadukkaisiin kulttuuripalveluihin ja taide-elämyksiin sekä edistää kansallista ja kansainvälistä verkostoitumista.

Lastenkulttuurin edistäminen on nostettu ministeriössä yhdeksi painopisteeksi tuleville vuosille. Tämän opetusministeriön lastenkulttuuripoliittisen ohjelman tavoitteena on antaa suuntaa lastenkulttuurin edistämiselle vuosina 2003–2007.

Lähtökohtana on laaja lastenkulttuurin käsite, mutta ohjelman toimenpide-ehdotukset painottuvat taide- ja kulttuuripalveluiden alueelle. Lasten oman, leikkiin tai kerrontaan perustuvan itse luodun kulttuurin edistäminen nähdään taide- ja kulttuuripalveluiden rinnalla yhtä tärkeänä, vaikka sitä suoraan tukevia toimenpide-ehdotuksia ei ohjelmassa esitetäkään. Ajatuksena kuitenkin on, että kaikki toimenpide-ehdotukset tukevat ja vahvistavat lasten mahdollisuuksia myös itse luoda kulttuuria.

Lastenkulttuuri on vakiinnuttanut asemansa maamme kulttuuripolitiikan käsitteenä 1970-luvulta lähtien. Valtion taidehallinnossa lastenkulttuurin edistämisellä on ollut oma määrärahansa parin vuosikymmenen ajan ja Taiteen keskustoimikunnan yhteydessä erityinen lastenkulttuurijaosto vuodesta 1987. Opetusministeriössä lapsia ja nuoria koskevia taiteeseen ja kulttuuriin liittyviä asioita hoidetaan ministeriön eri yksiköissä. Taide- ja kulttuuriperintöyksikkö ottaa huomioon lastenkulttuurin mm. taide- ja kulttuurilaitosten, järjestöjen ja taiteenalojen rahoituksessa ja viestintäkulttuuriyksikössä hoidetaan esimerkiksi kirjastoja ja elokuvaa koskevia asioita. Liikuntayksikön painopisteenä on lasten ja nuorten liikunnan tukeminen. Tätä toimintaa edistetään painottamalla lasten ja nuorten liikuntaa tulosperusteisessa valtionavustusten myöntämisessä. Lisäksi liikuntayksikkö käynnisti vuonna 1999 erityisen lasten ja nuorten liikuntaohjelman, jonka avulla tuetaan vuosittain yli 35 000 ensisijaisesti 1.–2.-luokkalaisen liikunnallisia iltapäiviä. Ohjelman avulla pyritään luomaan myös uusia ei-kilpailupainotteisia liikunnan harrastamismahdollisuuksia lapsille. Edelleen lasten ja nuorten liikuntaa tuetaan liikuntapaikkarakentamiseen myönnettävien valtionavustusten avulla. Nuorisoyksikkö edistää lastenkulttuuria tukemalla nuorten harrastuspohjaista kulttuuritoimintaa mistä mm. nuorisosirkustoiminta ja Nuori Kulttuuri1-toiminta ovat hyviä esimerkkejä. Myös koululaisten iltapäivätoimintaa tuetaan lääninhallitusten kautta. Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto vastaa mm. lasten iltapäivätoimintaan, esiopetukseen, yleissivistävään taidekasvatukseen, taiteen perusopetukseen ja taiteen alan ammatilliseen koulutukseen liittyvistä tehtävistä.

Vuoden 2003 alusta koulutus- ja tiedepolitiikan osasto yhdessä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston kanssa ryhtyivät toteuttamaan Luovuus ja kulttuuri -kärkihanketta laatimansa luovuus ja kulttuurikasvatusstrategian pohjalta.

Lastenkulttuuripoliittisen ohjelman taustamateriaalina on ollut Taiteen keskustoimikunnan ehdotus lastenkulttuuripoliittiseksi ohjelmaksi ”Kulttuuri kasvaa lapsissa” ja sen pohjalta saapuneet lausunnot. Ohjelma noudattaa myös valtioneuvoston periaatepäätöstä taide- ja taitelijapolitiikasta. Lisäksi ohjelma ottaa huomioon opetusministeriön koko toimialalta viime vuosina valmistuneet muut ohjelmat ja selvitykset niiltä osin, kuin ne koskevat lapsia ja nuoria. Lähtökohtana on, että lastenkulttuuripoliittinen ohjelma ja ministeriön kaikki muut lapsia ja nuoria koskevat taiteeseen ja kulttuuriin liittyvät ohjelmat ja strategiat tukevat toisiaan toimenpiteiden toteuttamisessa ja tavoitteiden saavuttamisessa. Täten lastenkulttuuripoliittinen ohjelma koskee ministeriön koko toimialaa.

Tämä ohjelma pitää sisällään luonteeltaan eri tasoisia toimenpide-ehdotuksia ja ne koskevat laajaa toimijakenttää. Opetusministeriö pyrkii omalta osaltaan toteuttamaan sille asetetut haasteet lastenkulttuurin edistämiseksi kunakin vuonna käytettävissä olevien resurssien puitteissa. Tällä hetkellä kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopolitiikan osaston vuosittaisesta määrärahasta käytetään lastenkulttuurin edistämiseen noin 10–20 prosenttia. Kirjastotoiminnan osalta kunnissa lasten ja nuorten palveluihin käytetty prosenttiosuus on suurempi. Ohjelmassa esitettyjen ministeriötä koskevien toimenpiteiden toteuttaminen tapahtuu toisaalta kohdentamalla jo olemassa olevaa määrärahaa uudella tavalla, mutta sen lisäksi tarvitaan myös lisämääräraha, joka kaudella 2003–2007 on noin 15 miljoonaa euroa. Muita toimijoita, kuten esimerkiksi kuntia, järjestöjä ja taidelaitoksia, koskevien toimenpide-ehdotusten luonne on lähinnä ohjaava.

Tallennettuna: