Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Sosiaali- ja terveysalan johtamiskoulutustyöryhmän muistio

QR-koodi
Finna-arvio

Sosiaali- ja terveysalan johtamiskoulutustyöryhmän muistio

Opetusministeriö asetti 28.11.2003 työryhmän laatimaan ehdotukset valtakunnallisen moniammatillisen johtamiskoulutuksen järjestämiseksi. Työryhmän asettamisen taustalla oli valtioneuvoston periaatepäätös terveydenhuollon tulevaisuuden turvaamiseksi ja valtioneuvoston periaatepäätös sosiaalialan tulevaisuuden turvaamiseksi. Kummassakin on edellytetty johtamiskoulutuksen kehittämistä. Työryhmän tehtävänä oli valmistella ehdotus sosiaali- ja terveysalan moniammatillisesta johtamiskoulutuksesta niin, että koulutus antaisi valmiudet johtamisen kautta vastata sosiaali- ja terveyspolitiikan tavoitteiden toimeenpanosta, väestön terveyden edistämisestä, terveyspalveluiden saatavuudesta, laadusta ja taloudellisuudesta sekä toiminnan kehittämisestä toimijoiden yhteistyönä. Ehdotuksesta tuli käydä ilmi koulutuskokonaisuuden laajuus, rakenne ja järjestämistapa sekä arvio koulutuksen tarpeesta vuosina 2005–2015 ja koulutuksen kustannuksista.

Työryhmä ehdottaa, että johtamiskoulutus järjestetään jatkumona, joka alkaa perustutkinnoista ja etenee jatkotutkintoihin sisällytettävän koulutuksen jälkeen täydennyskoulutuksena aina 60 opintoviikon laajuisiin opintoihin saakka. Suunnittelun pohjana on käytetty jakoa lähi-, keski- ja ylimmän johdon koulutukseen. Työryhmä totesi kuitenkin, että erityisesti sosiaalialalla johtamisen rakenne ei noudata tämäntyyppistä hierarkkista rakennetta.

Työryhmä ehdottaa, että kaikkiin yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sosiaali- ja terveysalan perustutkintoihin sisällytetään johtamisen ja moniammatillisen johtamisen perusteet. Edelleen kaikkiin sosiaali- ja terveysalan nykyisiin ammatillisiin jatko- ja erikoistumiskoulutuksiin sekä terveystieteiden maisterin tutkintoon johtaviin koulutuksiin sisällytetään 20 opintoviikon laajuinen moniammatillinen johtamiskoulutus. Ammattikorkeakoulujen jatkotutkintona käynnistetään neljänkymmenen opintoviikon laajuinen sosiaali- ja terveysalan johtamisen jatkotutkinto, johon sisällytetään vastaavat 20 opintoviikon laajuiset moniammatilliset johtamisopinnot. Tavoitteena on, että yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa moniammatillinen johtamiskoulutus suunnitellaan valtakunnallisesti yhteisten linjausten perustalta. Koulutus antaisi valmiudet erityisesti lähijohdon tehtäviin. Työryhmä esittää, että johtamiskoulutuksen sisällyttäminen tutkintoihin ei pidennä koulutusaikaa eikä lisää koulutusten nykyisiä kustannuksia.

Keski- ja ylemmän johdon koulutukseksi työryhmä ehdottaa kaikille täydennyskoulutuksena 20 ov laajuista moniammatillista johtamiskoulutuskokonaisuutta. Ylimmän johdon koulutuksena ehdotetaan edelleen mahdollisuutta suorittaa vielä 20 ov laajuinen koulutuskokonaisuus. Nämä koulutukset ovat maksullista täydennyskoulutusta.

Työryhmä katsoo, että sosiaali- ja terveysjohtamiseen liittyvää tutkimusta tulee kehittää. Opettajien osaamiseen ja johtamiskoulutuksen sisällölliseen kehittämiseen tulee kiinnittää huomiota. Koulutuksen suunnittelua, kehittämistä ja toteutusta koordinoimaan ehdotetaan yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistä verkostoa. Verkoston tulee toimia yhteistyössä palvelujärjestelmän ja muiden koulutusta antavien tahojen kanssa.

Tutkintoihin ehdotetulla tavalla sisällytetty johtamiskoulutus vastaa arviolta eläkkeelle poistumasta syntyvään koulutustarpeeseen tulevina vuosina. Siirtymäaikana täydennyskoulutus on keskeinen koulutuksen tuottaja. Sosiaalialan johtamistyön tilanne ja koulutustarve tulee selvittää kuitenkin laajemmin sosiaalialan kehittämishankkeen yhteydessä. Terveystieteiden maisterikoulutuksen määrälliseen tarpeeseen otetaan kantaa valtakunnallisen tarvearvion pohjalta erikseen.

Tallennettuna: