Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Kansainvälisen henkilöstön lasten koulutustarpeet ja EB-tutkinnon järjestäminen Suomessa

QR-koodi
Finna-arvio

Kansainvälisen henkilöstön lasten koulutustarpeet ja EB-tutkinnon järjestäminen Suomessa

Euroopan kemikaalivirasto aloittaa toimintansa Helsingissä vuonna 2007. Lisäksi monet kansainväliset hankkeet tieteen, koulutuksen ja elinkeinoelämän puolella tuovat maahan asiantuntijoita, joilla on kouluikäisiä lapsia. Selvittääkseen kansainvälisen henkilöstön lasten koulutustarpeet ja -mahdollisuudet pääkaupunkiseudulla sekä mahdollisen European Baccalaureate (EB)-tutkinnon järjestämisen tarpeen opetusministeriö asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli lisäksi selvittää mihin kieliin mahdollista opetusta kohdennettaisiin.

Työryhmän työ jatkuu 30.11.2006 saakka, johon mennessä se selvittää myös muut kansainväliset opetustarpeet koskien ennen kaikkea International Baccalaureate (IB)-tutkinnon järjestämistä Suomessa.

Työryhmä selvitti, että kemikaaliviraston henkilöstön lasten määrä lisääntyy muutaman vuoden kuluttua viraston käynnistämisestä arviolta kolmeensataan lapseen. Työryhmä arvioi myös muun kansainvälisen henkilökunnan ja niin kutsuttujen paluumuuttajien määrän kasvavan lähivuosina ja tuovan koulutuksen kehittämiselle pääkaupunkiseudulla paitsi määrällisiä myös laadullisia paineita. Kansainvälisen koulutuksen tarjonnan monipuolisuus erityisesti eri opetussuunnitelma-, ja tutkintovaihtoehtojen sekä kielivalikoiman osalta vaatii kehittämistä.

Eurooppalaisen määräaikaisen henkilökunnan perheiden tarpeisiin hyvin sopiva European Schooling -tyyppinen koulutus puuttuu Suomesta toistaiseksi. EB-tutkinnon suoritusmahdollisuutta muussa kuin Eurooppa-koulussa ei ole avattu. Eurooppa-koulujärjestelmää ollaan kuitenkin kehittämässä. EB-opetusta voidaan antaa myös nk. kumppanuuskoulussa. Koska Eurooppa-koulu vastaisi osaltaan esille nousseisiin kehittämistarpeisiin, työryhmä esittää, että Helsinkiin perustetaan Eurooppa-koulu tai kumppanuuskoulu. Kemikaaliviraston käynnistysvaiheessa kouluun ei kuitenkaan ole vielä riittävää oppilasmäärää. Työryhmän esityksen mukaan koulun perustamisessa edetään vaiheittain.

Työryhmä selvitti, että pääkaupunkiseutu pystyy muutamana seuraavana vuonna tarjoamaan määrällisesti riittävästi koulutuspaikkoja kansainvälisen henkilöstön lapsille. Ensi vaiheessa oppilaille tarjotaankin yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa sijoittumista olemassa oleviin kouluihin ja esiopetukseen. Pääkaupunkiseudun kunnat varautuvat mahdolliseen oppilasmäärän lisäykseen. Opetusministeriö, Opetushallitus ja pääkaupunkiseudun kunnat tiedottavat yhdessä koulutustarjonnasta ja eri vaihtoehdoista. Työryhmä ehdottaa, että koulutuksen toimivuuden ja vetovoimaisuuden kannalta eri kielillä annettavaa opetusta tulee jatkossa – nykyisen tarjonnan ohella – keskittää samaan koulutusyksikköön. Ehdotuksen mukaan opetusministeriö tekee tarvittavat valmistelut ja hoitaa tila- ja muut opetusjärjestelyt yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa.

Työryhmä esittää Eurooppa-koulun tai -kumppanuuskoulun toiminnan aloittamisajankohdaksi syksyä 2008. Täysimittaisena koulu alkaisi toimia, kun oppilasmäärä kolmella eri kieliosastolla (englanti, ranska, saksa) on riittävä.

Tallennettuna: