Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Kansalaisfoorumit edustuksellisessa päätöksenteossa

QR-koodi
Finna-arvio

Kansalaisfoorumit edustuksellisessa päätöksenteossa

Medborgarforum som stöd för representativt beslutsfattande

Oikeusministeriö selvitti, millaisia kansalaisfoorumimalleja käytetään edustuksellisen päätöksenteon tukena ja miten niitä voitaisiin soveltaa Suomen kunnissa kuntarakenneuudistuksen edetessä. Selvitys on osa laajempaa kuntademokratiaselvitysten kokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi valtiovarainministeriön tilaama ulkopuolinen selvitys demokratian alueellisista toimintamalleista sekä oikeusministeriön selvitys kunnan sisäisistä vaalipiireistä. Kuntademokratiaselvitykset julkaistiin 18.9.2012, ja ne palvelevat kuntalakityöryhmän syksyllä 2012 käynnistyvää työskentelyä.

Selvityksessä on kuvattu kansalaisten suorien osallistumismuotojen kehitystä hallinnon näkökulmasta, demokratian nykytilaa valtiollisella ja kuntatasolla sekä demokratiaan liittyvää keskeistä käsitteistöä. Selvityksen varsinaisen sisällön muodostavat yleisempien käytössä olevien kansalaisfoorumimallien kuvaukset. Kansalaisfoorumeja arvioidaan aiheen, osallistujavalinnan, päätösvallan ja vaikuttavuuden, käytännön toteutuksen sekä tarvittavien resurssien pohjalta.

Selvityksessä päädytään toteamaan, että kansalaisfoorumit sopivat hyvin paikallistason kansalaisosallistumisen keinoiksi, ja niitä voidaan järjestää esimerkiksi kansalaismielipiteen selvittämiseksi ennen kuntaliitosta tai palvelujen kehittämiseen, kaavoitukseen ja lähidemokratiaan liittyvissä kysymyksissä kunnan päätöksenteossa. Selvityksessä katsotaan, että kansalaisfoorumit voivat lisätä osallistumisen yhdenvertaisuutta, motivoida kuntalaisia osallistumaan sekä lisätä demokraattisen päätöksenteon legitimiteettiä uusissa hallintoyksiköissä. Tuottamalla valistuneen ja harkitun kansalaismielipiteen ne voivat myös parantaa osallistumisen ja päätöksenteon laatua.

Tallennettuna: