Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Sähköisen kuulemisen kehittäminen valtionhallinnossa. II vaihe

QR-koodi
Finna-arvio

Sähköisen kuulemisen kehittäminen valtionhallinnossa. II vaihe

Utveckling av elektroniskt hörande i statsförvaltningen. Fas II

Oikeusministeriö asetti työryhmän toteuttamaan Sähköisen kuulemisen kehittäminen valtionhallinnossa, II vaihe -hanketta maaliskuussa 2007 osana kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmaa. Ohjelman päätyttyä kehittämistyö siirtyi 1. huhtikuuta 2007 oikeusministeriön demokratian vastuualueen johdettavaksi.
Suomalaisessa tietoyhteiskuntakeskustelussa demokratian vahvistaminen uuden tieto- ja viestintätekniikan avulla ei ole noussut kovin vahvasti esille. Kansainvälisissä vertailuissa nimenomaan kansalaisten osallistuminen ja vaikutusmahdollisuudet nousevat keskeiseksi hallinnon verkkokehitystyön haasteeksi Suomessa.
Työryhmän esitys sähköisen vuorovaikutuksen kehittämiseksi kansalaisten, kansalaisjärjestöjen ja poliittis-hallinnollisten toimijoiden välille sisältää yleisellä tasolla sekä toimintakulttuuriin ja työtapoihin liittyviä uudistuksia että esityksiä internetin yhteisöllistä työtapaa tukevien sovellusten käyttöönotosta.
Työryhmä näkee kansalaisosallistumisen ja -vaikuttamisen mahdolliseksi päätöksentekoprosessien eri vaiheissa ja eri tasoilla. Yhteiskunnallisesti merkittävistä päätöksentekoprosessista on tarpeen määritellä kohdat, joissa on välttämätöntä kuulla kansalaisyhteiskuntaa, ja varattava tähän toimintaan riittävästi aikaa ja resursseja. Osallistumismenetelmien käytön laajentamista tulee tarkastella sekä siitä saatavien hyötyjen että mahdollisten ongelmakohtien kautta. Sähköisen vuorovaikutuksen keinoja tulee käyttää demokraattisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti perinteisten osallistumismuotojen rinnalla.
Kehitystyö ehdotetaan toteutettavaksi vaiheittain yhteistyönä, jossa on mukana ministeriöiden, eduskunnan ja kuntien edustajien lisäksi myös kansalaisyhteiskunnan toimijoita.
Työryhmä pitää hallintorakenteiden, toimintatapojen ja organisaatiokulttuurin uudistamista tärkeänä, jotta kansalaisosallistumisen edellytykset ja sen vaikuttavuus paranevat. Hallinnolta edellytetään, että se pystyy ennakoimaan toimintaympäristössä kehityskulkuja, jotka vaativat muuttamaan omia toimintatapoja.
Esitys sisältää kymmenkohtaisen toimenpidelistauksen sekä esityksen sähköisen etä-äänestyksen käyttöönottomahdollisuuksien arvioinnista eduskuntavaaleissa 2011 ja sähköisen valtiollisen kansanaloitteen ottamisesta käyttöön.

Tallennettuna: