Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Vankien sähköiset valvontamenetelmät. Sähköisen valvonnan työryhmän välimietintö

QR-koodi
Finna-arvio

Vankien sähköiset valvontamenetelmät. Sähköisen valvonnan työryhmän välimietintö

Elektroniska övervakningsmetoder av fångar. Mellanbetänkande av arbetsgruppen för elektronisk övervakning

Lokakuun 1 päivänä 2006 voimaan tuleva vankeuslainsäädännön kokonaisuudistus sisältää säännökset valvotusta koevapaudesta, joka on uusi vaihe vankien yhteiskuntaan sijoittamisessa rangaistusajan lopussa. Koevapauden valvontakeinot ja valvonnan intensiivisyys tulevat vaihtelemaan tapauskohtaisesti, mutta uudessa järjestelmässä tekninen valvonta tulee olemaan pääsääntö. Pitkäaikaisvankien koevapauteen liitettäisiin aina intensiivinen tekninen valvonta.
Sähköisen valvonnan työryhmä on toimeksiantonsa mukaisesti tarkastellut erilaisten valvontatekniikoiden käyttömahdollisuuksia erityisesti valvotun koevapauden valvonnassa. Sähköistä valvontaa voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Matkapuhelimen paikantamiseen perustuvan tekniikan avulla on Suomessa kokeiluluontoisesti valvottu esimerkiksi vankilan ulkopuolella työssä käyviä vankeja jo usean vuoden ajan. Kansainvälisesti melko yleinen tekninen ratkaisu on valvottavan nilkkaan tai ranteeseen kiinnitettävä laite, joka on yhteydessä rannekkeen lähellä olevaan kiinteään seurantalaitteeseen. Valvoja voi seurata valvottavan liikkeitä seurantalaitteen avulla.
Työryhmä on vaihtoehtoisia ratkaisuja vertailtuaan päätynyt siihen, että valvotun koevapauden teknisen valvonnan tulisi perustua jo nyt käytössä olevaan matkapuhelimen paikantamiseen. Teknisen toteutuksen kannalta matkapuhelinjärjestelmällä on useita etuja. Se mahdollistaa valvottavan liikkumisen valtakunnallisen seurannan, kun taas ranneketunnistetta voidaan käyttää vain seurantalaitteen melko suppealla toiminta-alueella. Matkapuhelinjärjestelmä perustuu yleisesti käytössä olevaan teknologiaan, joten valvonnassa voidaan välittömästi hyödyntää yleisessä järjestelmässä tapahtuvaa kehitystä. Lisäksi järjestelmä on kustannuksiltaan edullinen, ja sen käytöstä Suomessa on monivuotinen kokemus. Ihmis- ja perusoikeusnäkökulmasta on tärkeää, ettei matkapuhelimeen perustuva seuranta leimaa valvottavaa sosiaalisesti samalla tavoin kuin esimerkiksi valvontaranneke.
Työryhmän ensimmäisen vaiheen tehtävänä on ollut myös valvottua koevapautta koskevan asetuksen laatiminen yhteistyössä oikeusministeriön kriminaalipoliittisen osaston asetustyöryhmän kanssa. Valvottua koevapautta koskevia asetuksen tasoisia säännöksiä ehdotetaan vankeusrangaistuksen täytäntöönpanosta annettavan asetuksen yhdeksi luvuksi. Työryhmän ehdotus on välimietinnön lopussa.

Tallennettuna: