Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Tekijänoikeuspolitiikka 2012: Keskustelumuistio

QR-koodi
Finna-arvio

Tekijänoikeuspolitiikka 2012: Keskustelumuistio

Tekijänoikeudesta ja sen toimintaympäristöstä on viime vuosina muodostunut entistä monimutkaisempi asiakokonaisuus. Samaan aikaan tekijänoikeudesta on tullut politiikassa ja suuren yleisön keskuudessa kiinnostava ja polttava aihe. Tekijänoikeusjärjestelmän suuri taloudellinen merkitys tunnustetaan laajasti. Tekijänoikeus on sisältötuotannon, levityksen ja viestintäjärjestelmän taloudellisena perustana.

Ajatus lausutun ja kirjoitetun suomalaisen tekijänoikeuspolitiikan laatimisesta kiteytyi vuosien 2002–2005 lainuudistuksen rinnalla. Sen ensimmäiset askeleet otettiin, kun keväällä 2007 julkaistiin keskusteluasiakirja “Tekijänoikeuden suuntaviivoja”. Edellisen hallituksen periaatepäätös aineettomien oikeuksien strategiasta (IPR-strategia) vuonna 2009 vahvisti edelleen strategista lähestymistapaa henkisen omaisuuden oikeuksiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä katsotaan, että tekijänoikeus on niin merkityksellinen asiakokonaisuus, että toimivaltainen ministeriö ja ministeri tarvitsevat sille oman, asioiden erityispiirteet huomioon ottavan julkilausutun politiikan. Nimenomaisesti ilmaistu käsitys tekijänoikeudesta ja sen perusteista, sekä aikomuksista kehittää järjestelmää antaa kaikille mahdollisuuden ymmärtää, arvioida, kritisoida tai tukea asioita, joita hallitus aikoo tekijänoikeuksien kehittämiseksi tehdä. Linjaukset selventävät sitä, miten tekijänoikeus ja sen syy- ja seuraussuhteet ministeriössä ja valtioneuvoston piirissä ymmärretään ja millaiseksi tekijänoikeuden merkitys arvioidaan.

Kansallisen tekijänoikeuslainsäädännön uudistaminen on ollut viimeisten vuosikymmenien aikana katkeamaton prosessi. Lainsäädännön muutostarpeet ovat tulleet esille monin eri tavoin, mm. teknisen kehityksen seurauksena ja Euroopan unionin toiminnan kautta. Lainsäädännön kehittämisen muodot ovat muuttuneet tiettyihin identifioituihin asiakokonaisuuksiin keskittyneestä komitea- ja toimikuntatyöskentelystä kohti keskustelua ja laajapohjaiseen, vuorovaikutteiseen ideointiin pohjautuvaa kehittämislinjausten valmistelua.

Tavoitteena on opetus- ja kulttuuriministeriössä kiteyttää tekijänoikeuspoliittisia linjauksia, jotka luovat selkeyttä ja auttavat keskittymään laajan tekijänoikeuden kentän kannalta keskeisimpiin asiakysymyksiin tulevaisuudessa. Kestävät tekijänoikeuspoliittiset linjaukset takaavat pitkällä aikavälillä kansallisesti parhaan, yleisen edun mukaisen lopputuloksen. Käsillä oleva muistio, joka on tehty opetus- ja kulttuuriministeriössä virkatyönä, toimii keskustelun herättäjänä ja antaa lähtökohtia näkökohtien esittämiselle ja mielipiteiden vaihdolle.

Tämä muistio ei ole tekijänoikeuspoliittisten linjausten luonnos. Tekijänoikeuspoliittiset linjaukset muodostetaan keskustelujen ja lausuntojen pohjalta.

Tallennettuna: