Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Työeläkkeiden indeksijärjestelmää arvioineen työryhmän loppuraportti

QR-koodi
Finna-arvio

Työeläkkeiden indeksijärjestelmää arvioineen työryhmän loppuraportti

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 22 päivänä joulukuuta 2011 työryhmän arvioimaan työeläkeindeksijärjestelmän mahdollisia muutostarpeita. Työryhmän tehtävänä oli arvioida työeläkejärjestelmän indeksitarkistuksia koskevan sääntelyn mahdolliset muutostarpeet. Tässä työssä tuli sovittaa yhteen työeläkkeiden ostovoimasta huolehtiminen, sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus, työeläkejärjestelmän rahoituksellinen kestävyys ja kohtuullisina pysyvät työeläkemaksut. Työryhmän tuli myös selvittää, minkälaisia indeksejä on käytössä muiden maiden vastaavissa eläkejärjestelmissä.

Työryhmä on käsitellyt työeläkeindeksijärjestelmää eri näkökulmista: työeläkkeiden indeksiturvan kehitystä ja indeksiturvan roolia työeläketurvan kokonaisuudessa, eläkeläisten toimeentulon kehitystä, väestön, talouden ja työeläkkeiden pitkän aikavälin näkymiä sekä lakisääteisten eläkkeiden tarkistuskäytäntöjä muissa maissa. Esillä on ollut erilaisia työeläkeindeksijärjestelmän muutosvaihtoehtoja, joista on tehty vaikutusarviot. Raporttiin on koottu saaduista selvityksistä kymmenen asiantuntijakatsausta, jotka työryhmän jäsenet ja työryhmän kuulemat asiantuntijat ovat kirjoittaneet.

Selvitysten pohjalta työryhmä on päätynyt siihen, ettei se esitä nykyiseen työeläkkeiden tarkistusmenettelyyn muutoksia. Työryhmä katsoo, että eläkkeiden ja ansaittujen eläkeoikeuksien nykyinen tarkistusmenettely on toimiva eikä ole riittäviä perusteluja esittää siihen muutoksia. Tämä koskee eläkkeensaajan näkökulmasta niin indeksin heikentämistä kuin sen parantamistakin. Työeläkejärjestelmän keskeisin tavoite on totutun kulutustason kohtuullinen säilyminen eläkeaikana. Nykyinen indeksiturva yhdessä muiden eläkkeiden määräytymiseen vaikuttavien tekijöiden kanssa on turvannut tämän tavoitteen toteutumisen. Väestörakenteen muutoksen takia eläkemenot ja maksut nousevat tulevaisuudessa, talouskasvun näkymät ovat aiempaa huonommat, ja työeläkeindeksin parantaminen hyödyttäisi eniten niitä sukupolvia, joiden eläke suhteessa keskipalkkaan ja maksettuihin maksuihin nähden on korkeampi kuin nuoremmilla ikäluokilla. Indeksiturvan heikentäminen nykyisestä alentaisi sekä maksussa olevia että erityisesti tulevia eläkkeitä, joita lisäksi elinaikakerroin jo alentaa.

Raporttiin liittyy eriävä mielipide.

Tallennettuna: