Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Kapeasiemenkotilon (Vertigo angustior) ja pienisiemenkotilon (Vertigo pygmaea) esiintymisestä ja ekologiasta Suomessa

QR-koodi
Finna-arvio

Kapeasiemenkotilon (Vertigo angustior) ja pienisiemenkotilon (Vertigo pygmaea) esiintymisestä ja ekologiasta Suomessa

Förekomsten av smal grynsnäcka (Vertigo angustior) och ängsgrynsnäcka (Vertigo pygmaea) och deras ekologi i Finland

Julkaisun tavoitteena on lisätä tietämystä harvinaisten pienkotilolajien esiintymisestä Suomessa. Kapeasiemenkotilo Euroopassa laajalti levinnyt. Pohjoismaissa laji on harvinaisempi ja levinneisyys hajanaisempaa. Pienisiemenkotilo puolestaan on osoittautunut vähälukuiseksi, mutta tyypilliseksi kotiloksi Lounais-Suomen kedoilla ja niityillä.

Julkaisuun on koottu kaikki Suomessa tehdyt tunnetut kapeansiemenkotilon ja pienisiemenkotilon löytötiedot eliömaakunnittain jaoteltuna. Havaintopaikat, yksityiskohtainen sijainti, löytövuosi, havainnoitsija sekä yksityiskohtaisemmat havaintotiedot on esitetty taulukkomuodossa. Kummankin kotilolajin havaintotiedot keskittyvät Lounais-Suomen saaristoon. Lajin tyypilliset elinympäristöt Lounais-Suomessa kuvataan.

Kapeasiemenkotilo suosii Suomessa reheviä lehtipuuvaltaisia Dentaria-Lathyrus -tyypin ja LT-tyypin lehtoja, jotka sijaitsevat usein rannan läheisyydessä, sinne ajautuneen ja kerääntyneen simpukkakalkin vaikutuspiirissä. Pienisiemenkotilo puolestaan on tavattu lähinnä matalakasvuisilta niityiltä ja kalliopaljastumien luonnehtimilta kedoilta. Kedot ovat yleensä vähäpuustoisia, katajaa kasvavia etelään viettäviä lämpimiä ketorinteitä.

Tallennettuna: