Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Kontaktytor – en gemensam möjlighet (Del 1) : Utredning om kontaktytor vid genomförande av barn-, ungdoms- och familjetjänster i en föränderlig verksamhetsmiljö

QR-koodi
Finna-arvio

Kontaktytor – en gemensam möjlighet (Del 1) : Utredning om kontaktytor vid genomförande av barn-, ungdoms- och familjetjänster i en föränderlig verksamhetsmiljö

Denna rapport är en översättning av den finska rapporten: "STM:n Raportteja ja muistioita 8/2018: Yhdyspinnat yhteiseksi mahdollisuudeksi." Endast del 1 är översatt på svenska.

Social- och hälsovårdsministeriet och undervisnings- och kulturministeriet utsåg den 6 juni 2017 Olli-Pekka Heinonen (ordförande), Anna-Kaisa Ikonen, Matti Kaivosoja och Timo Reina till utredningspersoner. Deras uppgift var att kartlägga kontaktytorna mellan bildnings- och undervisningsväsendet och social- och hälsovårdstjänsterna och modeller för nätverksledning inom ramen för programmet för utveckling av barn- och familjetjänster samt ge förslag till styrning och förnyande av verksamhetskulturen för att säkerställa att tjänsterna i den nya verksamhetsmiljön utgår från barnen och familjerna.

I utredningen granskades barns, ungas och familjers kontaktytor till tjänster samt inbördes kontaktytor mellan tjänsterna. Dessutom granskades kontaktytor gällande barn- och ungdomstjänster mellan kommen och landskapet, landskapet och statsrådet/ministerierna samt ministeriernas inbördes kontaktytor. Som bakgrund till förslagen hörde utredningspersonerna en bakgrundsgrupp som tillsatts utredningsarbetet, ledare för landskapen och social- och hälsovården, nätverket för kommunernas bildningsdirektörer, navigatorernas projektchefer, sakkunniga vid finansministeriet och sakkunniga på nätverkande, barnombudsmannen, organisationer samt barn och föräldrar. Det gjordes även en enkät som riktades till såväl ledare för landskapen och social- och hälsovården som ändringschefer och projektchefer inom programmet för barn- och familjetjänster.

Utredningspersonerna beskrev först verksamhetsmiljön och de viktigaste utgångspunkterna. Förslagen samlades i fem helheter. 1) Förslag till ledningsstrukturer och styrning gäller uppnåendet av de gemensamma nationella strategiska avsikterna, samarbetet mellan kommunerna och landskapen samt finansierings- och statsandelssystemet. 2) Helheten för information och innovation omfattar förslag till stärkande av ledning med hjälp av information och främjande av innovativa kontaktytor. 3) Kompetensförslagen gäller att svara på återkommande kompetensbehov och att stärka kompetensen gällande kontaktytor på kommunal och landskapsnivå. 4) Tjänsternas utvecklingsförslag gäller tillgången till integrerade flexibla tjänster, krävande och särskilt stöd, barnskyddet, mentalvårdstjänster och behandling av sällsynta sjukdomar samt utveckling av navigatorn. 5) Dessutom finns det ett förslag till genomförande av utredningsmännens förslag. Till slut samlades fungerande exempel på kontaktytor.

Tallennettuna: