Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä

QR-koodi

Ikäihmisten ruokapalvelut muuttuvassa toimintaympäristössä

Selvitystyön tavoitteena oli tuottaa kattava kuva ikääntyneiden ruokapalveluiden nykytilasta sekä suosituksia ja ehdotuksia, siitä miten ruokapalveluja tulee kehittää, jotta ne tukevat ikääntyneiden kotona asumista. Lisäksi esitetään indikaattoreita, joilla voidaan seurata kotona asuvien ikääntyneiden ravitsemusta, heille tarjottavien aterioiden ravitsemuslaatua ja ruokapalvelujen toteutumista. Tärkeinä asioina tulevaisuudessa korostuivat valinnanvapaus, yhdessä ruokailu, aterioiden ravitsemuslaatu, koko päivän aterioiden turvaaminen, kaupassa käynnin mahdollistaminen, kuljetuspalvelut ja ruokapalvelun tarjoaminen jo ikääntymisen varhaisemmassa vaiheessa. Palveluista toivotaan joustavia niin, että niitä voidaan käyttää muuttuvien tilanteiden mukaan. Kotona asumista tukeva ruokapalvelu tuleekin ymmärtää tukipalvelun sijaan peruspalveluna, joka koostuu erilaisista hyvää ravitsemusta ja mielekästä ruokailua ylläpitävistä sen hetkisten tarpeiden mukaisista palveluista. Selvityksessä esille nousseet tarpeet tarjoavat myös monipuolisia liiketoimintamahdollisuuksia. Päätöksen teon tueksi tarvitaan ikääntyneiden ravitsemuksen ja heille tarjottavien ruokapalveluiden indikaattoreita, jotka parhaiten ennustavat ikääntyneen mahdollisuutta asua kotona. Indikaattoritiedon kerryttäminen tulee suunnitella niin, että seurantatieto toimii maakuntien ja kuntien strategioiden ja hyvinvointikertomusten tietolähteinä ja auttaa tiedolla johtamisessa. Hyvä ravitsemus ja ruokailu ovat oleellisia toimintakyvyn ylläpitämisessä ja tukevat ikääntyneen kotona asumista. Selvitystyön perusteella keskeisiksi toimenpiteiksi ehdotetaan: 1) tuetun aterioinnin mahdollistamista vanhuuseläkkeellä oleville, 2) ruokapalveluista tiedottamisen tehostamista jo varhaisessa vaiheessa, 3) ikääntyneiden ruokailuun liittyvien hyvien käytänteiden systemaattista dokumentointia, 4) seurantatiedon tuottamista ikääntyneiden ravitsemuksesta ja ruokailusta, 5) ikääntyneiden ravitsemukseen perehtyneiden ravitsemusasiantuntijoiden saatavuuden varmistamista ja 6) käytännön läheisten ikääntyneiden ruokailusuositusten laatimista. Toimenpiteiden toteutuminen vaatii valtakunnallisia linjauksia ja vahvaa yhteistyötä maakuntien, kuntien sekä julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin kanssa.

Tallennettuna: