Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämisen suuntaviivat vuoteen 2020 : Väliraportti

QR-koodi
Finna-arvio

Happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämisen suuntaviivat vuoteen 2020 : Väliraportti

Maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö hyväksyivät vuonna 2011 strategian happamien sulfaattimaiden aiheuttamien haittojen vähentämiseksi vuoteen 2020 mennessä (MMM:n julkaisu 2/2011). Strategian tavoitteena on vähentää happamista sulfaattimaista johtuvia haittoja sekä edistää ja tukea vesienhoitosuunnitelmien toteuttamista. Väliraportissa käydään lävitse, miten strategian toimeenpano on edistynyt, arvioidaan strategian tavoitteiden saavuttamista sekä ehdotetaan suosituksia strategiakauden vuosille 2018–2020, mutta myös tätä pidemmälle aikavälille. Väliraportin laatimisesta on vastannut strategian toimeenpanoa ohjannut maa- ja metsätalousministeriön asettama seurantaryhmä. Raportin sisältö perustuu seurantaryhmän työhön, ELY-keskuksille lähetettyyn kyselyyn happamien sulfaattimaiden huomioimisesta, vesienhoidon suunnittelun tietoihin sekä muihin käytössä olleisiin selvityksiin.

Strategian toimeenpano on edennyt kokonaisuutena arvioiden hyvin. Tietoisuus happamista sulfaattimaista on lisääntynyt erityisesti kartoituksen, mutta myös useiden tutkimus- ja selvityshankkeiden sekä oppaiden myötä. Strategia on otettu huomioon valtakunnallisissa ja alueellisissa ohjelmissa sekä tukijärjestelmissä. Strategian päätoimintalinjat ovat myös yhä ajankohtaiset.

Pitkällä aikavälillä strategian mukaisten toimenpiteiden odotetaan vähentävän jatkuvaa happamuus- ja metallikuormitusta ja vaikuttavan siten vesien tilan paranemiseen tai vähintään ehkäisevän tilan heikkenemistä. Tavoitteen saavuttamista vaikeuttaa kuitenkin yhä kustannustehokkaiden kuormitusta ehkäisevien menetelmien puute tai niiden käyttöönoton vaikeudet, kuormitusvaikutusten pitkäaikaisuus sekä vastakkaiseen suuntaan vaikuttavat tekijät kuten ilmastonmuutoksen myötä muuttuvat sää ja vesiolot, maankohoaminen sekä eri maankäyttömuotojen vaatima kuivatustarve

Tallennettuna: