Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Promoting the Planetary Health Diet in Grocery Retail : Comparison of Retail Chains in Finland

QR-koodi

Promoting the Planetary Health Diet in Grocery Retail : Comparison of Retail Chains in Finland

Nykyisen ruokasysteemin ympäristövaikutukset ovat suuret ja, jotta systeemistä saataisiin kestävä, on ruokatottumuksiin tehtävä muutoksia. Planetaarinen ruokavalio tarjoaa mallin kyseisten muutosten tekemiseksi. Asema tuottajien ja kuluttajien välissä mahdollistaa päivittäistavarakaupoille ruoankulutukseen vaikuttamisen sekä kuluttajien ohjaamisen kohti vastuullisia ja terveellisiä ruokavalintoja. Tämä pro gradu tutkii kuinka päivittäistavaraketjut edistävät planetaarisen ruokavalion mukaista syömistä Suomessa ja kuinka ketjujen toimet vertautuvat keskenään. Tutkielman luonne on laadullinen ja tutkimusdata koostuu S-ryhmän, K-ryhmän ja Lidl Suomen vuoden 2022 vastuullisuusraporteista. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu aiemmasta tutkimuksesta vastuullisesta ruoasta, planetaarisesta ruokavaliosta, kulutuskäyttäytymisestä sekä keinoista, joilla päivittäistavarakauppa voi edistää vastuullisen ruoan kulutusta. Tulosten perusteella päivittäistavaraketjut edistivät vastuullista ruokaa pääasiassa kasvipohjaisten tuotteiden valikoiman ja ruokahävikin ehkäisyn avulla. Lisäksi S ryhmä ja K ryhmä tarjosivat tietoa ja opastusta vastuullisesta ruoasta esimerkiksi nettisisällöillä ja myymälämateriaaleilla. Vaikka hinnoittelu saattaa olla vaikuttavin keino vastuullisen ruoan edistämiseksi, vain S ryhmä raportoi alentavansa tiettyjen vastuullisten tuotteiden hintoja. Sekä S ryhmä että K ryhmä raportoivat enemmän toimia vastuullisen ruoan puolesta kuin Lidl, mutta kaikki kolme ketjua raportoivat myös keskenään samankaltaisia toimia. Tulokset vihjaavat, että päivittäistavaraketjut toimivat planetaarisen ruokavalion edistämiseksi, mutta keinot eivät ole erityisen edistyksellisiä. Tutkimuksen teoriaosuudessa esitellyistä päivittäistavarakaupan vaikutuskeinoista ruokavalintoihin vain murto-osa mainittiin ketjujen vastuullisuusraporteissa. Kun tuloksia vertaa aiempaan tutkimukseen, on selvää, että päivittäistavaraketjut voisivat hyödyntää useita uusia keinoja vastuullisen ruoan kulutuksen lisäämiseksi.

Tallennettuna: