Haku

Sosiaalityön asiantuntijuuden ilmeneminen asiakastietojärjestelmien kautta

QR-koodi

Sosiaalityön asiantuntijuuden ilmeneminen asiakastietojärjestelmien kautta

Tässä maisterintutkielmassa tarkastellaan sosiaalityön asiantuntijuutta asiakastietojärjestelmien hyödyntämisen näkökulmasta. Tutkimuskysymykset tässä tutkielmassa ovat: 1) Mitä haasteita ja mahdollisuuksia asiakastietojärjestelmät asettavat sosiaalityön asiantuntijuudelle haastateltavien sosiaalityöntekijöiden näkökulmasta? 2) Millaisia näkemyksiä sosiaalityöntekijöillä on asiakastietojärjestelmien kehittämisestä tukemaan sosiaalityön asiantuntijuutta? Tutkielmassa tarkasteluun on liitetty myös laajemmin sosiaalityön ja digitalisaation välisen suhteen pohdintaa. Lisäksi tutkielmassa pyritään tuomaan esille tekijöitä asiakastietojärjestelmien kehittämiseksi vastaamaan paremmin sosiaalityön asiantuntijuutta. Tutkielman teoreettisena viitekehyksenä hyödynnetään asiantuntijuuteen liittyviä näkökulmia perinteisestä asiantuntijuudesta avoimeen, jaettuun ja kollektiivisesti muodostettuun asiantuntijuuteen.

Tutkielma on toteutettu laadullisen tutkimuksen menetelmin. Tutkielman aineistona toimii yhdeltä hyvinvointialueelta sosiaalipäivystyksen yksiköstä kerätyt, viiden sosiaalityöntekijän teemahaastattelut. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin.

Tutkielman tulosten perusteella asiakastietojärjestelmien käyttö näyttäytyi sosiaalityöntekijöiden tiedonmuodostuksen ja dokumentoinnin välineenä asiakastyössä. Asiakastietojärjestelmiin dokumentoidun tiedon nähtiin palvelevan ensisijaisesti asiakkaan etua sekä myös työntekijöiden välistä yhteistyötä. Lisäksi asiakastietojärjestelmien hyödyntämisestä oli löydettävissä yhteyksiä sosiaalityön asiantuntijuuteen asiantuntijuuden avoimuutta ja jakamista tukevana tekijänä. Aineistosta oli paikannettavissa elementtejä sosiaalityön paikan hahmottamisesta sekä digitaalisessa että fyysisessä maailmassa, mikä tukee myös aikaisempaa tieteenalan tutkimusta ilmiöstä. Sosiaalityön osaamista ja asiakastietojärjestelmien kehittämistä tarkastellessa tuloksissa korostuivat sosiaalityöntekijöiden osaamisen eteenpäin viemisen merkitys sekä järjestelmien yhteiskehittäminen, mikä mukailee myös ajatusta kollektiivisesta asiantuntijuudesta. Aineiston valossa tekoäly nähtiin sosiaalityössä asiantuntijuutta mahdollisesti tukevana tekijänä, mutta ei sosiaalityön asiantuntijoita täysin korvaavana ratkaisuna.

Tallennettuna: