Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Hyppy museokynnyksen yli : empiirinen tutkimus taidemuseoiden asenteellisesta saavutettavuudesta sekä kuulumisen kokemuksista

QR-koodi

Hyppy museokynnyksen yli : empiirinen tutkimus taidemuseoiden asenteellisesta saavutettavuudesta sekä kuulumisen kokemuksista

Millaisia ennakkoasenteita Suomen taidemuseoihin nykypäivänä kohdistuu, ja millaisia vaikutuksia koetuilla asenteilla on taidemuseoiden saavutettavuuteen sekä ihmisten kuulumisen kokemuksiin taidemuseoissa? Entä millaisin keinoin voimme olla purkamassa asenteellisia esteitä, jotta taidemuseoon olisi jokaisen helppoa tulla?

Tutkielmani tavoitteena on pyrkiä edistämään kotimaisten taidemuseoiden yhdenmukaisempaa saavutettavuutta, sekä tekemään näkyväksi taidemuseoihin ajantasaisesti kohdistuvia ennakkoasenteita. Pyrin tutkielmani kautta selvittämään millaiset osatekijät vaikuttavat ennakkoasenteiden muodostumiseen, ja millaisia vaikutuksia omaksutuilla asenteilla on ihmisten kuulumisen kokemuksissa museovierailujen aikana. Asenteellisten esteiden tunnistamisen kautta tutkielman tavoitteena on lisäksi tuoda esille konkreettisia keinoja asenteellisten esteiden purkamiseksi ja museokynnyksen madaltamiseksi.

Toteutin tutkielmaani varten kyselyn, jonka tulokset toimivat tutkielman keskeisenä aineistona. Kyselyyn osallistui 141 Keski-Suomessa asuvaa tai Keski-Suomessa vierailevaa henkilöä, ja työn merkittävin kaikupohja muodostuu siten kyselyyn vastanneiden henkilöiden omakohtaisista näkemyksistä ja kokemuksista. Kyselytutkimuksen tulokset osoittavat, kuinka taidemuseoiden yleisöt koetaan yhä nykyäänkin osin marginalisoituneina, ja taidemuseoihin koetaan kohdistuvan ennakkoasenteita, joilla voi olla heikentäviä vaikutuksia taidemuseoiden saavutettavuudessa. Kyselyyn tulleiden vastausten kautta taidemuseoilta toivotaan nykyistä monipuolisempia osallistumisen ja vapaan oppimisen mahdollisuuksia, sekä interaktiivisuutta aivan tavallisen kansan suuntaan.

Tutkielmani tulokulma muodostuu asenteellisen saavutettavuuden käsitteen kautta, joka on alan akateemisessa tutkimuksessa sekä alan yhdenvertaisuuskeskustelussa verrattain tuore. Taidemuseoihin kohdistuvien ennakkoasenteiden tunnistaminen voidaan käsitteen avuin nähdä puuttuvana osana taidemuseoiden saavutettavuustyötä, ja aihealueen laajempi tarkastelu voi näin ollen tarjota tärkeitä työkaluja toimia yhdenvertaisuutta edistävästi nyt ja tulevaisuudessa. Alan viitekehyksessä käsite korostaa yhteiskunnallisesti merkittäviä kuulumisen ja yhdenvertaisuuden teemoja, ja käsite on sovellettavissa kulttuuriorganisaatioiden saavutettavuustyöhön yleisesti. Tutkielma pyrkii ottamaan kantaa keskusteluun taiteesta ja kulttuurista jokaisen oikeutena.

Tallennettuna: