Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Yritys muuttua ihmiseksi tai aikuiseksi : muodonmuutos Leena Krohnin teoksessa Ihmisen vaatteissa

QR-koodi

Yritys muuttua ihmiseksi tai aikuiseksi : muodonmuutos Leena Krohnin teoksessa Ihmisen vaatteissa

Tutkielmassani tarkastelen muodonmuutosta kirjallisena keinona Leena Krohnin teoksessa Ihmisen vaatteissa (1976). Se on pieni filosofinen satufantasia, joka kertoo kouluikäisen Emilin ja ihmiseksi haluavan Pelikaanin ystävyydestä. Vaikka ympäristöön liittyvät kysymykset ovat osin muuttuneet 1970-luvulta, on teos yhä ympäristönsuojelun näkökulmasta ajankohtainen. Aikaisemmassa tutkimuksessa Pelikaania on luonnehdittu lastenkirjallisuuden antropomorfiseksi eläinhahmoksi, ja vaikka sitä voi pitää inhimillistä kulttuuria kritisoivana allegoriana, omassa tulkinnassani keskeisiä ovat hahmon läpikäymät muodonmuutokset. Luennassani nousevat esiin myös muodonmuutokseen liittyvät ekokriisin, identiteetin ja toiseuden käsitteet.

Teoreettisesti tutkielma pohjautuu pääasiassa ekokriittiseen ja posthumanistiseen kirjallisuuden tutkimukseen, mutta hyödynnän niiden lisäksi myös tutkimusta muilta humanistisilta aloilta. Viittaan esimerkiksi Stuart Hallin ajatuksiin identiteetistä, sivuan Jacques Derridan eläinfilosofiaa suhteessa toislajisuuteen ja mainitsen Pierre Bourdieun käsitteet sosiaalisesta ja kulttuurisesta pääomasta luokkaan liittyvän toiseuden yhteydessä. Keskeisimmät tulokseni ovat, että ekokriisi näyttäytyy teoksessa syynä, jonka vuoksi Pelikaani oireilee ja muuttaa muotoaan, ja toisaalta teoksessa käsitellään muodonmuutoksen keinoin myös lapsen kehittyvää identiteettiä. Yhteistä hahmoille on paitsi nopeasti muuttuva identiteetti myös toiseuden kokemus modernissa kaupunkiympäristössä. Ihmiskulttuuriin ja sosiaalisiin normeihin sopeutumaton Pelikaani kohtaa vieroksuntaa, ja Emilin elämänpiiri rajoittuu pitkälti kotipihaan perheen köyhyyden ja hänen ikänsä vuoksi.

Muodonmuutoksella voidaan paitsi kuvata myös purkaa toiseutta, jota vasten identiteetti rakentuu. Länsimaisessa ajattelussa esimerkiksi sellaiset vastakkainasettelut kuin ihminen-eläin ja aikuinen-lapsi ovat olleet pitkään normatiivisia käsityksiä, joita vasten inhimillistä identiteettiä on kulttuurissa tuotettu. Pelikaani on kirjassa eräänlainen välimuoto, joka ei asetu tunnettuihin kategorioihin, vaan aiheuttaa lukijassa hämmennystä. Se purkaa mielen ja kehon, ihmisen ja eläimen sekä symbolisen ja kirjaimellisen välisiä jännitteitä.

Tallennettuna: