Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Young people and the trustworthiness of social media content

QR-koodi

Young people and the trustworthiness of social media content

Sosiaalisen median käytön yleistyminen ja siellä tuotetun sisällön lisääntyminen ja moninaistuminen on johtanut korostuneeseen tarpeeseen arvioida sisällön luotettavuutta. Jokainen sosiaalisen median käyttäjä kohtaa suuria määriä eri tahojen julkaisemaa sisältöä, jonka luotettavuuden arviointi on lähes täysin käyttäjän vastuulla. Sosiaalisen median sisältöjen käyttö myös informaationlähteenä on yleistynyt huomattavasti. Tämä muodostaa ongelman, joka korostuu erityisesti nuorten käyttäjien kohdalla, sillä he ovat usein haavoittuvaisemmassa asemassa kohdatessaan epäluotettavaa ja harhaanjohtavaa sisältöä sosiaalisessa mediassa. Nuoret myös käyttävät sosiaalista mediaa vanhempia ikäluokkia aktiivisemmin. Siksi on tärkeää ymmärtää, kuinka nuoret arvioivat sosiaalisessa mediassa kohtaamansa sisällön luotettavuutta.

Tässä tutkimuksessa tutkitaan, millaisia mekanismeja nuoret hyödyntävät sosiaalisen median sisältöjen luotettavuuden arvioinnissa, millaisiin julkaisijoihin he luottavat, ja kuinka heidän henkilökohtainen toimijuutensa vaikuttaa luottamukseen. Tutkimuksen kohderyhmää ovat 15–29-vuotiaat suomalaiset ja isobritannialaiset nuoret, jotka käyttävät sosiaalista mediaa. Tutkimuksessa käytettiin vuonna 2019 kerättyä kyselyaineistoa, johon on vastannut lähes 3000 nuorta. Tutkimuksessa on hyödynnetty sekä laadullisia että määrällisiä tutkimusmenetelmiä.

Tutkimustulokset osoittavat yhteensä 14 mekanismia, joita nuoret hyödyntävät sosiaalisen median sisältöjen luotettavuuden arvioinnissa. Voidaan siis todeta, että monella nuorella on useita työkaluja ja tietotaitoa, joita luotettavuuden arvioinnissa voisi hyödyntää. Samalla tutkimusaineisto kuitenkin osoitti, että moni nuori ei oikein tiedä, miten luotettavuutta voisi arvioida. Tulokset osoittavat, että tässä tutkimuksessa tutkituista sosiaalisessa mediassa sisältöjä julkaisevista tahoista nuoret luottavat eniten julkishallinnon, oppilaitosten, sekä ystäviensä tuottamaan sisältöön. Vähiten luottamusta taas nauttivat bloggaajat, videobloggaajat, brändit sekä journalistit. Tutkimuksessa etsittiin myös yhteyttä luottamuksen muodostumisen sekä nuoren henkilökohtaisen toimijuuden välillä, mutta sellaista ei tällä tutkimuksella pystytty todentamaan.

Tämä tutkimus tarjoaa lisätietoa siitä, millaisia keinoja nuoret käyttävät arvioidessaan luotettavuutta sosiaalisessa mediassa, ja millaisten tahojen julkaisemiin sisältöihin nuoret sosiaalisessa mediassa luottavat. Lisäksi tutkimuksessa pohditaan nuorten sosiaalisen median käyttäjien henkilökohtaisen toimijuuden vaikutusta luottamuksen muodostumiseen.

Tallennettuna: