Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Rehevöitymisen ja lämpenemisen vaikutus makean veden kasviplanktonin kasvuun

QR-koodi

Rehevöitymisen ja lämpenemisen vaikutus makean veden kasviplanktonin kasvuun

Lämpötila ja ravinnepitoisuus vaikuttavat kasviplanktonin kasvunopeuteen sekä koostumukseen. Ilmastonmuutoksen ja ihmisen toiminnan seurauksena vesistöjen lämpötilat ovat nousseet, ja ravinteiden saatavuudessa on tapahtunut muutoksia. Tässä pro gradu -tutkielmassa selvitettiin, miten lämpeneminen ja rehevöityminen vaikuttavat kasviplanktonin kuuden eri pääryhmän kasvunopeuksiin. Jokaisesta ryhmästä valittiin 1–2 lajia, joiden kasvua seurattiin neljässä erilaisessa käsittelyssä. Lämpenemisen vaikutusta kasvuun selvitettiin kahden eri lämpötilan (18 ja 23 ºC), ja rehevöitymisen kahden eri fosfaattipitoisuuden (20 ja 80 μg/l) avulla. Asetetuista hypoteeseista poiketen lämpötila ja fosfaattipitoisuus eivät vaikuttaneet kaikkien työssä käytettyjen lajien kasvunopeuksien vaihteluihin. Lisäksi sinilevät eivät hyötyneet eniten korkeammasta lämpötilasta, eivätkä r-strategistit korkeammasta fosfaattipitoisuudesta, kuten oletettiin. Työn tuloksista voisi päätellä, että ravintoarvoiltaan rikkaat levät voisivat olla odotettua parempia kilpailijoita vesistöjen lämmetessä ja rehevöityessä. Tämä tutkielma antoi lajikohtaista tietoa levien reagoimisesta lämpötilaan ja fosfaattipitoisuuteen. Työn perusteella erityisesti vesistöjen fosfaattipitoisuus tulee määrittämään kasviplanktonyhteisöjen rakennetta ja sitä, mitkä kasviplanktonlajit tulevat yleistymään. Ilmaston lämpenemisen edetessä vesistöjen ravinnepitoisuuteen onkin erityisen tärkeää kiinnittää huomiota.

Tallennettuna: