Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Intertekstuaalisuus Tinderin käyttäjien profiiliteksteissä

QR-koodi

Intertekstuaalisuus Tinderin käyttäjien profiiliteksteissä

Tässä tutkimuksessa tarkastelen Tinderin käyttäjien profiilitekstien intertekstuaalisuutta. Tutkin tekstejä sekä sisällöllisestä että funktionaalisesta näkökulmasta seuraavien tutkimuskysymysten avulla: 1. Millaista intertekstuaalisuutta profiiliteksteissä on? 2. Millaisia funktioita intertekstuaalisilla ilmauksilla on? Hyödynnän teoriataustana Norman Fairclough’n jaottelua avoimesta ja perustavasta intertekstuaalisuudesta.

Tutkimuksen aineistona on 302 profiilitekstiä, jotka sisältävät vähintään yhden suomenkielisen sanan. Tarkastelen aineistoa intertekstuaalisuusanalyysin keinoin.

Tutkimuksessa selviää, että profiiliteksteissä on monenlaista intertekstuaalisuutta, jota usein hyödynnetään tietoisesti. Profiiliteksteissä viitataan profiilin muihin osiin, ylivoimaisesti eniten kuviin, sekä erilaisiin seuranhakuun ja Tinderiin liittyviin käsityksiin. Teksteissä myös referoidaan toisia, yleensä käyttäjille läheisiä henkilöitä. Lisäksi käyttäjät ammentavat tekstiinsä elementtejä populaarikulttuurista ja toisista genreistä. Humoristisuus on kaikille näille ilmauksille tyypillistä.

Intertekstuaalisilla ilmauksilla on useita funktioita, jotka liittyvät käyttäjän itsepromootioon, seuranhakutilanteeseen sekä seuranhakuun liittyvien yleisten käsitysten kyseenalaistamiseen. Itsepromootioon liittyvien funktioiden avulla 1) kerrotaan itsestä, 2) osoitetaan huumorintajua, 3) koitetaan erottautua positiivisesti muista ja 4) luodaan profiilista kokonaisuus. Seuranhakutilanteeseen liittyvinä funktioina on 1) kertoa, millaista seuraa käyttäjä etsii ja 2) ottaa kantaa treffien sisältöön. Joillakin teksteillä myös kritisoidaan Tinderin käyttöä ja yleisemmin seuranhakuun liittyviä normeja.

Tallennettuna: