Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Yksilön merkitys rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa : suojelukohteena Vanha Porvoo

QR-koodi

Yksilön merkitys rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa : suojelukohteena Vanha Porvoo

Maisterintutkielmassani tarkastelen yksilön merkitystä rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisprosessissa. Arvokasta, vanhaa rakennuskantaa voidaan suojella asemakaava-alueilla ensisijaisesti maankäyttö- ja rakennuslakiin perustuvalla kaavoituksella, mutta rakennussuojelulainsäädäntöön jää paljon tulkinnan varaa ja epäselvyyksiä. Suojeltavat kohteet ja suojelun ulkopuolelle jäävän rakennuskannan säilyttämiseen ja hoitoon liittyvät päätökset jäävät pitkälti rakennuksen omistajan vastuulle. Yksilön päätöksillä on kauaskantoisia seurauksia, joten ympäristön ja ihmisen välinen vuorovaikutussuhde nousee merkittävään rooliin suojeluprosessissa.

Tutkimuskohteena ovat Vanhan Porvoon asukkaat, joille olen toteuttanut internetkyselyn poikittaistutkimuksena. Kyselylomakkeen lisäksi empiirinen tutkimusaineistoni rakentuu tutkimushaastatteluista. Edellisen lisäksi aineisto muodostuu rakennetun kulttuuriperinnön suojelua koskevista strategioista ja sopimuksista sekä rakennussuojelun lainsäädäntöön liittyvästä aineistosta. Lisäksi aineistona on rakennetun kulttuuriympäristön suojeluun liittyvää kirjallisuutta. Tutkimus pyrkii löytämään vastauksia Vanhan Porvoon asukkaiden arvomaailman muodostumiseen ainutlaatuisen rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisen kannalta. Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva suojelumyönteisyyteen vaikuttavista tekijöistä ja tarvehierarkian muotoutumisesta.

Ympäristön, aiemmilta sukupolvilta siirtyneiden perinteiden, yhteisöllisyyden, koulutuksen ja kotiseudun merkityksellä sekä paikallisidentiteetin rakentumisella on vaikutusta valintoihin ja rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämiseen perustuvien arvojen muodostumiseen. Yksilötason vaikuttimet määräytyvät ympäristön antamien merkityssisältöjen kautta ja yksilöllisten tarpeiden mukaan. Vanhassa Porvoossa aineellistuu yhteisöllinen ja yksilöllinen kulttuuriperintöarvo, joka rakentuu näistä aineettoman kulttuuriperinnön osa-alueista. Vanhan Porvoon asukkaat jakavat tämän kulttuuriperintöarvon vaalien ainutlaatuista historiallista kaupunkikuvaa seuraaville sukupolville.

Tallennettuna: