Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Nomen est omen : kirjoittaja oppimassa nimien symboliikkaa Alice Munron novelleista

QR-koodi

Nomen est omen : kirjoittaja oppimassa nimien symboliikkaa Alice Munron novelleista

Kirjoittamisen pro gradu tutkielmani tavoitteena on selvittää, miten valittu henkilöhahmon nimi ja luonne täsmäävät eli onko nimivalinta uskottava ja kuinka kirjailija voi kertoa henkilöhahmosta jotain olennaista pelkän nimen avulla. Pyrin löytämään kirjoittajana kirjoittamisen tutkimukseen vastauksia, kuinka nimillä tuodaan henkilöhahmoille syventävä identiteetti tai kuinka rakennan henkilöhahmon nimen avulla tarinaan uuden tason?

Kanadalaisen Nobel-palkitun kirjailijan Alice Munron (s.1931) novellit ovat tunnettuja monitasoisuudestaan, mutta niiden henkilöhahmojen nimeämistä on tutkittu vähän tai sitä, käyttääkö Munro henkilöhahmojen nimeämisessä tietoista menetelmää. Analysoin otantaa Munron novellien nimiratkaisuista kirjalliseen symboliikkaan liitoksissa olevien teoreettisten viitekehysten kautta. Jatkan kirjallisuuden kandidaatti-pilottitutkielmaani, jossa varmistuin siitä, että Munro käytti novellissaan Miles City, Montana henkilöhahmojen nimiä pyhimyslegendoihin ja kreikkalaiseen mytologiaan pohjautuvien symbolien tavoin. Laajennan nyt tutkimukseni muihin Munron novelleihin sekä pro gradun taiteelliseen osuuteen kirjoittamaani romaaniin Maailman vahvin Janne, johon olen kehittänyt ja nimennyt henkilöhahmoja savolaisen 1970-luvun pikkukylään ja ajankuvaan sopivaksi. Pyrin osoittamaan lähiluvun keinoin, kuinka henkilöhahmojen nimien avulla voidaan kirjoittaa tarinaan uusi taso. Henkilöhahmojen luomiseen sekä kirjoittamiseen ammennan pääasiassa Margaret Doodyn (2016) ja Alastair Fowlerin (2014) sekä Yvonne Bertillsin (2003) tutkimuksista sekä Mary V. Seemanin (1983) ja Kustaa Vilkunan (1993) löydöksistä.

Tutkimuksessani havaitsin, että nimeämisen tarkkuus on nähtävissä kautta linjan Munron novelleissa. Tämä vahvistaa käsitystä, jonka mukaan hän osaa luoda tarinaan monitasoisen tunnelman hyvin pienillä, mutta oikeaan osuvilla kirjailijan ratkaisuilla. Tarinan kannalta ne lisäävät uskottavuutta ja realismin tuntua. Kun henkilöhahmojen nimien merkityksen avaa, saa samalla uuden näkökulman tarinaan, joka mahdollistaa uuden, tulkinnallisen tason. Joskus henkilöhahmon nimen ”avaaminen” selittää hahmon luonteen tai jopa kohtalon, vaikka sitä ei ole novellista sellaisenaan suoraan luettavissa.

Tallennettuna: