Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

“But of course I wouldn't be writing this if it hadn't gotten worse” : narrator and genre conventions of r/nosleep horror stories

QR-koodi

“But of course I wouldn't be writing this if it hadn't gotten worse” : narrator and genre conventions of r/nosleep horror stories

Internet-kauhutarinat ovat kasvaneet suureen suosioon 2000-luvulla, ja Reddit-verkkosivuston kauhutarinoihin keskittyvässä Nosleep-yhteisössä onkin jo yli 14 miljoonaa jäsentä. Kuka tahansa saa julkaista kirjoittamansa tarinan r/nosleep-kanavalla, kunhan vain noudattaa yhteisön tarkkaan rajattuja ohjeita ja sääntöjä: tarinat esimerkiksi täytyy esittää kirjoittajien omina, todellisina kokemuksina, vaikka ne eivät totta olisikaan, ja myös kommentoijien täytyy suhtautua näihin tarinoihin tosina. Koska Nosleep-tarinoille on selkeät kriteerit, sitä voi ajatella omana kauhutarinoiden alagenrenään.

Tässä kandidaatintutkielmassa tutkin, millaisia kertojia Nosleep-tarinoilla on, ja esiintyikö niiden välillä samankaltaisuuksia. Lisäksi selvitin, millaisia muita yhtenäisiä piirteitä tarinoissa esiintyy genren tasolla, ja vertasin näitä yhtenäisiä piirteitä toisen internet-kauhun genren piirteisiin. Laadullisen tutkimukseni aineisto koostui yhteensä viidestä kaikkien aikojen suosituimmasta r/nosleep-kanavan tarinasta, joita analysoin käyttäen menetelminäni narratiivista diskurssianalyysia sekä genreanalyysia.

Tutkimukseni osoitti, että kertojan rooli on olennainen osa Nosleep-genren piirteitä. Aineiston perusteella kertoja on aina homodiegeettinen, eli kerronta tapahtuu ensimmäisessä persoonassa, ja kertoja on itse osa tarinaa, useimmiten päähenkilön roolissa. Genreanalyysissa ja -vertailussa nousi esille, että Nosleep-tarinat pyrkivät pelottelemaan lukijoitaan pääsääntöisesti psykologisen kauhun keinoin. Nosleep-tarinoissa hyödynnetään nykyaikaisia elementtejä ja internet-kulttuuria, ja tarinoiden kertojat ”kommunikoivat” usein lukijoiden kanssa osana narratiivia, mikä lisää niiden realistisuutta. Tarinoiden todentuntuisuutta pyritään usein lisäämään myös otsikoimalla ne muistuttamaan internetin keskustelunavauksia sekä kerrontatyyliin liittyvillä valinnoilla.

Tallennettuna: