Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Perspektiven zur interkulturellen Adaptation : die Rolle der Freundschaftsgesellschaften SYS und SVFF als Mittel für die Pflege der kulturellen Identität

QR-koodi

Perspektiven zur interkulturellen Adaptation : die Rolle der Freundschaftsgesellschaften SYS und SVFF als Mittel für die Pflege der kulturellen Identität

Maisteritutkielmassani tutkin suomalaisten maahanmuuttoa Sveitsiin ja sveitsiläisten maahanmuuttoa Suomeen. Tutkin, mitkä ovat maahanmuuton taustat ja motiivit ja mitkä tekijät vaikuttavat sopeutumiseen. Työni tavoitteena on edellämainitun ohella tutkia ystävyysseurojen ”Sveitsin Ystävät Suomessa” (SYS) ja ”Suomen Ystävät Sveitsissä” (SVFF) vaikutusta oman kulttuuri-identiteetin ylläpitoon ja integroitumiseen uuteen maahan ja kulttuuriin.

Tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, jonka aineisto on kerätty puolistrukturoitujen haastattelujen avulla. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin ja nämä litteraatit muodostavat tutkimuksen aineiston. Haastattelin ystävyysseurojen jäseniä sekä ei-jäseniä, jotka asuvat/ovat asuneet Sveitsissä. Sveitsissä haastattelin yhteensä 20 informanttia, osittain heidän puolisoidensa/perheensä läsnäollessa. Heistä 4 oli sveitsiläisiä, 3 puoliksi sveitsiläisiä/suomalaisia ja 13 Sveitsissä asuvia suomalaisia. 8 kuuluu SVFF-ystävyysseuraan. Suomessa haastattelin yhteensä 9 suomalaista informanttia, joista 7 kuuluu SYS-ystävyysseuraan ja 2 eivät ole jäseniä. Haastateltavikseni valikoitui loppujen lopuksi yhteensä 18 henkilöä, joista 6 on SYS-jäseniä, 6 SVFF-jäseniä ja 6 ei-jäseniä. 8 miespuolista ja 10 naispuolista, 4 sveitsiläistä, 2 puoliksi suomalaista/sveitsiläistä ja 12 suomalaista.

Haastateltavia pyydettiin kertomaan sopeutumisestaan heille uuteen maahan ja mahdollisista syistä jäsenyyteen ystävyysseurassa ja heidän kulttuuri-identiteetistään. Vastauksista kävi ilmi, että kielitaidolla on suuri merkitys sopeutumisessa ja yleensä asenne ratkaisee: ”maassa maan tavalla”. Vaikka uuteen maahan muuttaessa haluaa integroitua parhaimmalla tavalla tapaamalla paikallisia ja välttelemällä oman maan kansalaisia, ei ystävyysseuratoiminta ole silti este integroitumiselle. Kulttuurivaihto on tärkeässä roolissa, ja ystävyysseuroissa tapaa ihmisiä, joita yhdistää kiinnostus Suomeen ja Sveitsiin ja heidän kulttuuriinsa ja ystävyysseura voi vahvistaa mm. tunnetta suomalaisuuteen.

Tallennettuna: