Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

"It is time for the British people to have their say" : The Daily Mail and the Guardian on Brexit from 2013 to 2016

QR-koodi

"It is time for the British people to have their say" : The Daily Mail and the Guardian on Brexit from 2013 to 2016

Daily Mail and the Guardian on Brexit from 2013 to 2016

Yhdistyneiden kuningaskuntien kansanäänestys Euroopan Unionista lähtemiseksi kesäkuussa 2016 oli monella tavalla järisyttävä, jopa odottamaton, tapahtuma. Yleisenä oletuksena oli, että vuoden 1975 kansanäänestyksen tulos toistuisi ja Yhdistyneet kuningaskunnat pysyisivät edelleen Euroopan Unionin jäsenmaana maassa pitkään vallinneesta euroskeptisyydestä huolimatta.

Tämän tutkielman tarkoitus on tarkastella, miten Brexitin keskustelluimmat teemat kuten maahanmuutto, talous ja identiteetti kehittyivät vuosina 2013-2016 lehdissä the Daily Mail ja the Guardian sekä miten nämä teemat vaikuttivat Brexitin kokonaiskuvaan lehdissä. Tarkastelun kohteena on myös, miten nämä lehdet vaikuttivat lukijoihinsa, sillä tutkitusti britit eivät olleet kovinkaan tietoisia Euroopan Unionista, mutta saapuivat silti äänestämään yli 70% äänestäjän voimalla. Tutkielman aineisto koostuu lehtiartikkeleista (61 kpl). Metodeina toimivat kriittinen diskurssianalyysi ja sisältöanalyysi sanomalehtimedian tutkimuksessa.

Tutkimuksen tuloksista selviää, että sanomalehtien narratiivit olivat täysin erilaisia: the Guardian tuki Britain Stronger in Europe- kampanjaa, kun taas the Daily Mail kannatti Vote Leave- kampanjaa. Tämä heijastui maahanmuuttovastaisuutena sekä britti-identiteetin korostamisena the Daily Mailissa ja the Guardianissa maahanmuuton tukemisena sekä Euroopan Unionin puolustamisena taloudellisesta näkökulmasta. Lehtien käyttämät taktiikat agendojensa puolustamiseen olivat kuitenkin suhteellisen yhteneväisiä. Lehtiartikkeleista kävi ilmi, että molemmat lehdet valikoivat painattamansa tekstit ja niissä esiintyvät tiedot tarkasti. Artikkeleissa vaikuttivat erityisesti lehtien tekemät lingvistiset ja sanastolliset valinnat. Näistä ovat esimerkkinä intertekstuaalisuus, jota käytettiin muun muassa yhdistäessä menneitä tapahtumia nykyisiin ja viittaamalla lehden ulkopuolisiin lähteisiin, sekä modaalisuus, jolla ilmaistiin tiedon varmuutta ja oikeellisuutta. Näillä valinnoilla oli tarkoituksena legitimoida lehtien edustamaa kantaa ja näin vaikuttaa lukijoiden mielipiteisiin.

Tallennettuna: