Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Rakennuskonservaattoreiden koulutus ja työllistyminen

QR-koodi

Rakennuskonservaattoreiden koulutus ja työllistyminen

Tämä maisterintutkielma käsittelee suomalaista rakennuskonservointia ja erityisesti rakennuskonservaattoreiden työllistymistä ja jatkokoulutusta. Tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka rakennuskonservoinnin koulutusta on maassamme järjestetty, millaisiin työsuhteisiin ja –tehtäviin rakennuskonservaattorit ovat työllistyneet sekä millaiseen jatkokoulutukseen he ovat hakeutuneet.

Tutkielmassa selvitetään ensin konservointialan historiaa ja kehitystä Suomessa sekä rakennuskonservoinnin koulutuksen järjestämisen vaiheita. Tässä osassa tutkimusaineistona on käytetty olemassa olevaa kirjallista aineistoa. Rakennuskonservaattorin ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden sijoittumista rakennetun kulttuuriympäristön säilyttämisen tehtäviin on selvitetty kahdella kyselyllä, joiden vastaukset muodostavat tutkielman empiirisen aineiston. Aineiston ensimmäinen osa on kerätty keväällä 2015 toteutetulla kyselyllä ja toinen vuoden 2016 huhtikuussa toteutetulla kyselyllä. Molemmat kyselyt on toteutettu vastaajan täyttämänä lomakekyselynä ja suunnattu Seinäjoen ammattikorkeakoulun konservoinnin koulutusohjelmasta valmistuneille rakennuskonservaattoreille.

Toteutettujen kyselyjen tuottamasta aineistosta selviää, että suurimmalla osalla rakennuskonservoinnin koulutukseen hakeutuneista ei ole ollut alan työkokemusta tai rakennuskonservointiin liittyvää koulutusta ennen konservoinnin opintoja. Valmistumisen jälkeen 38 % on kuitenkin hakeutunut alaa tukevaan jatkokoulutukseen. Jatkokouluttautumalla konservointialaa tukevasti rakennuskonservaattorit ovat pyrkineet parantamaan työllisyyttään ja monipuolistamaan osaamistaan. Tutkielma vahvistaa alalla vallassa olevan käsityksen siitä, että rakennuskonservaattorin työt ovat pääasiassa erilaisia määräaikaisia projekteja. Kyselyyn saatujen vastausten perusteella vain 28 % rakennuskonservaattoreista on ollut koulutusta vastaavassa työssä lähes koko valmistumisensa jälkeisen ajan. Työn projektiluonteisuudesta johtuen useilla rakennuskonservaattoreilla on ollut myös työttömyysjaksoja ja muun alan työsuhteita valmistumisensa jälkeen.

Tallennettuna: