Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Peruskoulun 9-luokkalaisten arjen voimavarat

QR-koodi

Peruskoulun 9-luokkalaisten arjen voimavarat

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää nuorten arjen voimavaroja. Tutkimuskysymykset olivat: (1) Millaiset asiat ovat merkityksellisiä 9-luokkalaisten nuorten arkiselle jaksamiselle? (2) Miten 9-luokkalaiset nuoret määrittelevät voimavara-käsitteen? Ensimmäinen tutkimuskysymys jakautui analyysivaiheessa arkiselle jaksamiselle merkityksellisiin voimavaroihin sekä voimavaroja kuluttaviin asioihin.

Tutkimus toteutettiin laadullisella tutkimusotteella käyttäen tiedonkeruumenetelmänä teemahaastattelua. Tammi–helmikuussa 2014 haastateltiin kymmenen suomalaista 9-luokkalaista nuorta (5 tyttöä ja 5 poikaa) yksilöhaastatteluilla. Haastattelut äänitettiin ja litteroitiin sanatarkasti (146 sivua, Times New Roman, fonttikoko 12, riviväli 1,5) aineistolähtöistä sisällönanalyysiä varten. Ensimmäiseen tutkimuskysymykseen muodostui kahdeksan teemaa (kuusi voimavaroihin ja kaksi voimavaroja kuluttaviin asioihin) ja toiseen tutkimuskysymykseen kaksi teemaa.

Yhdeksäsluokkalaisten arkiselle jaksamiselle merkitykselliset voimavarat olivat (1) sosiaalinen kuuluminen, (2) luottamuksen ja hyväksynnän kokemukset, (3) päämärät ja pystyvyyden tunne, (4) aktiivinen toimijuus ja irtiotot, (5) itsensä tunteminen ja arvostaminen sekä (6) säännöllisyys ja ennakoitavuus. Nuoret määrittelivät voimavarat (1) turvallisuuden ja tarkoituksellisuuden antajiksi sekä (2) selviytymismekanismeiksi. Nuoret toivat voimavaroja määritellessään esille etenkin luotettavat läheiset ja yhteisöt sekä tarkoituksen ja syyn saamisen elämälle ja toiminnalle. Selviytymismekanismina toimivat asiat palauttivat arjen haasteista ja helpottivat niiden käsittelyä. Nuorten voimavaroja kuluttavat asiat olivat (1) normien tuoma velvollisuudentunto sekä (2) erillisyyden ja yhteyden puuttumisen tunne.

Ystävät ovat tärkeässä osassa nuorten elämää, mutta he kaipaavat myös omaa aikaa ja rauhoittumista. Merkittävinä arjen voimavaroina olivat yhteisö, kohdatuksi tuleminen sekä taito ja mahdollisuus käsitellä omia tunteita ja ajatuksia itsenäisesti. Nuoret tunnistivat kaipaavansa omaa aikaa itsenäiseen tekemiseen ja olemiseen sekä yhdessäoloa läheisten kanssa. Nuorten itsetuntemusta sekä tunne- ja vuorovaikutustaitoja tukemalla voidaan ohjata nuoria löytämään omia voimavarojaan ja huolehtimaan arkisesta jaksamisestaan. Tutkimusta voidaan hyödyntää nuorten jaksamisen tukemisessa ja arjen ymmärtämisessä niin kouluympäristössä kuin nuorten terveyden edistämisen kentällä laajemminkin.

Avainsanat: nuoret, hyvinvointi, koherenssin tunne, voimavarat

Tallennettuna: