Haku

Tanssikritiikin kehitys verkossa : tanssiarvio verkkolehdessä Liikekieli.com vuosina 2005-2014

QR-koodi

Tanssikritiikin kehitys verkossa : tanssiarvio verkkolehdessä Liikekieli.com vuosina 2005-2014

Tanssiarvio verkkolehdessä Liikekieli.com vuosina 2005-2014

Tässä autoetnografisessa tutkimuksessa selvitettiin tanssikritiikin kehitystä verkkojulkaisussa Liikekieli.com. Tutkimuksessa analysoitiin verkkolehden ensimmäisen kokonaisen vuosikerran (2005) ja kymmenennen juhlavuoden (2014) tanssiarviot lähilukuanalyysilla. Lisäksi tilastoitiin kaikkien vuosikertojen juttumäärät ja tanssiarvioiden osuus aikavälillä 2005–2014. Tutkimuskysymyksenä oli selvittää, miten tanssikritiikin sisältö ja muoto kehittyivät ja mahdollisesti muuttuivat verkkolehdessä Liikekieli.com ja onnistuiko verkkolehti tavoitteessaan, jota varten se perustettiin: moniäänistämään ja monipuolistamaan tanssikritiikkiä ja purkamaan kriitikon autoritääristä asemaa.

Lähilukuanalyysi aineistoon toi esiin vaihtoehtoisia tanssikritiikin kirjoittamisen tapoja. Näistä nousi esiin mm. tanssiarvio omana taideteoksenaan, kirjoittajan persoonan korostaminen arviossa, taideteoksen linkittämismahdollisuudet ympäröivään taidekenttään, eri juttutyyppejä yhdistelevät arviot ja eri ammattiaseman kautta kirjoitetut arviot (esim. valosuunnittelijan kirjoittama tanssikritiikki).

Vuonna 2005 Liikekieli.comissa ilmestyi 145 tanssiaiheista juttua, joista tanssiarvioita oli 46,2%. Vuonna 2014 kokonaisjuttumäärä oli laskenut 79 juttuun, joista tanssiarvioita oli 43%. Tanssiarvio oli kaikkien vuosikertojen selvästi yleisin juttutyyppi.

Merkittävin muutos vuodesta 2005 vuoteen 2014 oli rinnakkaisarvioiden poisjäänti. Vuonna 2005 samaa teosta arvioi kaksi tai kolme kriitikkoa, vuonna 2014 vain yksittäinen kirjoittaja. Verkkolehden kirjoittaja-alusta oli kymmenen vuoden aikana kaventunut, mieskirjoittajat olivat jääneet pois ja vuosikerran kokonaisjuttumäärä oli laskenut lähes puoleen, arvioiden määrä alle puoleen.

Liikekieli.comin verkkoympäristö mahdollistaa tanssiarviolle vapauden merkkimäärän, muodon, tyylilajin, julkaisuajankohdan, kirjoittajan aseman ja kritiikin moniäänisyyden suhteen. Toisaalta tanssiarviot eivät herättäneet verkkolehdessä jatkokeskustelua ja monia verkon mahdollisuuksia kritiikin rikastuttamiseen käytettiin vain satunnaisesti tai ei laisinkaan.

Tanssiarvio näyttäisi olleen kokeellisempaa ja moniäänisempää verkkolehden alkutaipaleella. Yksittäisillä kirjoittajilla on kuitenkin edelleenkin mahdollisuus tuottaa Liikekieli.comin julkaisualustalla kokeilevaa ja uudistavaa tanssikritiikkiä.

Tallennettuna: