Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Vertailua ja valtapeliä : laadullinen tutkimus ylä-kouluikäisten tyttöjen kielteisistä liikuntakokemuksista

QR-koodi

Vertailua ja valtapeliä : laadullinen tutkimus ylä-kouluikäisten tyttöjen kielteisistä liikuntakokemuksista

Laadullinen tutkimus ylä-kouluikäisten tyttöjen kielteisistä liikuntakokemuksista

Hanna Harju (2015). Vertailua ja valtapeliä: Laadullinen tutkimus ylä-kouluikäisten tyttöjen kielteisistä liikuntakokemuksista. Liikuntakasvatuksen laitos. Jyväskylän Yliopisto. Liikunta-pedagogiikan pro gradu-tutkielma. 61 sivua. Liitteet 3 sivua.

Tutkielman tarkoituksena oli selvittää laadullisin tutkimusmenetelmin, millaiset tekijät vai-kuttavat yläkouluikäisten tyttöjen liikuntakokemusten muodostumiseen sekä millaiset tilanteet koululiikunnassa koetaan kielteisiksi. Samalla oli tarkoitus oppia ymmärtämään paremmin oppilaiden kokemusmaailmaa koululiikunnasta sekä kartoittaa keinoja kielteisten liikuntako-kemusten ennaltaehkäisyyn.

Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluiden avulla keväällä 2014. Haastatteluihin osallistui viisi yläkouluikäistä tyttöä neljän eri opettajan opetuksesta. Kunkin oppilaan kohdalla haastattelu kesti noin 40 minuuttia. Haastatteluista muodostunut aineisto analysoitiin aineistolähtöisesti fenomenologis-hermeneuttiseen tieteenperinteeseen pohjautuen. Tulosten raportoinnissa on esitelty tutkimusongelmien kannalta keskeisimmät löydökset sekä vertailtu niitä aiempaan tutkimustietoon.

Tuloksissa nousi esiin neljä oppilaiden liikuntakokemuksiin vaikuttavaa teemaa; liikuntaryhmä, liikunnanopettaja, koetut vaikutusmahdollisuudet liikuntatunneilla sekä käsitykset omista taidoista ja fyysisestä pätevyydestä. Lisäksi tulokset korostivat oppilaiden keskinäisen vertai-lun vaikutusta edellä mainittuihin teemoihin. Mikäli oppilas ei kokenut yltävänsä vertaistensa tasolle, heikensi se hänen kokemuksiaan niin tehtävästä suoriutumisesta, omista liikuntatai-doista kuin omasta asemasta ryhmässäkin.

Tutkimus osoitti, että liikunnanopettajalla on laajat mahdollisuudet vaikuttaa oppilaiden lii-kuntakokemuksiin sekä ennaltaehkäistä kielteisiä tuntemuksia niin omalla persoonallaan, toi-mintatavoillaan kuin ympäristöä ja harjoitteita muokkaamalla. Tutkimustuloksia voidaankin siis hyödyntää sekä oppiaineen kehittämisessä että liikunnan opettajien koulutuksessa.

Tallennettuna: