Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Kuntoutuslaitosten moniammatillisten työryhmien käsityksiä ICF-luokituksesta : fenomenografinen tutkimus

QR-koodi

Kuntoutuslaitosten moniammatillisten työryhmien käsityksiä ICF-luokituksesta : fenomenografinen tutkimus

Pro gradu -tutkielman tarkoituksena oli selvittää, miten ICF-luokitus on juurtunut kuntoutuslaitosten moniammatillisten työryhmien käyttöön. Aihe on ajankohtainen, koska ICF-luokitus on ollut pitkään kuntoutuslaitosten työntekijöiden tietoisuudessa, mutta se ei ole siirtynyt käytännön työelämään. Myöskään ICF-luokituksen käyttöönottoa ja ICF-koulutusta ei ole juuri tutkittu. Kuntoutusprosessiin sidoksissa olevien käsitteiden yhtenäistäminen ICF-luokituksen avulla voisi edistää tiedon välittymistä helpottaen sekä ammattiryhmien välistä kommunikointia että asiakkaan ymmärrystä tilanteestaan.

Tutkimuksen kohteena olivat kuntoutuslaitosten moniammatillisten työryhmien jäsenten käsi-tykset ICF-luokituksesta. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata työntekijöiden käsityksiä tutkittavasta ilmiöstä ja muodostaa olettamus yhteisistä käsityksistä. Tutkimuskysymyksinä olivat, minkälaisia käsityksiä moniammatillisten työryhmien jäsenillä on ICF-luokituksesta ja ICF-luokituksen juurtumisesta kuntoutuslaitosten käyttöön. Tutkimuksen aineisto kerättiin ryhmähaastatteluilla hyödyntäen puolistrukturoitua teemahaastattelua. Ryhmähaastatteluihin osallistui yhteensä 20 työntekijää eri kuntoutuslaitoksista. Ryhmähaastattelut litteroitiin ja tekstiaineistoa syntyi 68 A4 sivua. Aineiston analyysissa käytettiin aineistolähtöistä fenomenografista tutkimusmenetelmää.

Tutkimuksen keskeinen tulos oli se, että ICF-luokitus ei ole juurtunut moniammatillisten työryhmien käyttöön kuntoutuslaitoksissa. ICF koettiin moniammatillisessa yhteistyössä vaikeaksi, jonka vuoksi sen ei koettu soveltuvan käytännön työelämään. Moniammatillisten työryhmien jäsenten käsitykset ICF-luokituksesta ilmenivät hierarkkisesti, jota voidaan kuvata seuraavasti. Ensimmäisellä tasolla moniammatilliset työryhmät vierastavat ICF:n käyttöä, toisella tasolla ICF koetaan haastavan ristiriitaiseksi moniammatillisen yhteistyön välineeksi ja kolmannella tasolla esiintyi jo ajatus ICF:stä kuntoutusyhteistyön toimintamallin kehittämisessä. Työelämän tarpeet huomioiva koulutus voisi edistää ICF:n juurtumista kuntoutusyhteistyöhön. ICF-luokituksen siirtyminen teoriatasolta työelämään vaatii järjestelmällistä käytännönläheistä koulutusta.

Tallennettuna: