Kansainvälisten e-aineistojen hakuun on toistaiseksi kirjauduttava, jotta hakuja voi tehdä.

Haku

Musiikkiluokkalaisuuden vaikutus soittomotivaatioon Lappeenrannan musiikkiluokilla

QR-koodi

Musiikkiluokkalaisuuden vaikutus soittomotivaatioon Lappeenrannan musiikkiluokilla

Työ on tutkimus musiikkiluokkatoiminnan ja soittamisen motivaatiotekijöistä Lappeenrannan musiikkiluokilla. Lappeenrannan musiikkiluokkalaiset ovat musiikkiopiston oppilaita ja hakevat musiikkiluokalla opiston pääsykokeiden kautta. Haluan tutkia, onko musiikkiluokkalaisuudella ratkaiseva rooli soittomotivaation kehittymisessä ja ylläpitämisessä? Onko kyse pelkästään innokkuudesta musiikkia kohtaan? Miten musiikkiluokkalaisen motivaatio näkyy soittamisessa? Vaikuttaako musiikkiopiston kanssa tehtävä yhteistyö soittoharrastuksen jatkumiseen positiivisesti?

Vastauksissa ilmeni, että musiikkiluokkatoiminnalla on vaikutusta lappeenrantalaisnuorien soittoharrastukseen ja sen mielekkyyteen. Alakoulusta alkanut orkesteritoiminta auttaa yhteissoitossa. Suurin vaikutus soittoharrastukseen on oma halu soittaa. Ulkoiset tekijät, kuten vanhemmat, eivät olleet merkittävässä roolissa harrastuksen jatkumiseen. Yhteistyö musiikkiopiston kanssa tukee harrastuksen jatkumista sekä monipuolisen musiikillisen opin saavuttamista.

Musiikkiluokat ovat instituutiona toimiva kokonaisuus, joskin kuntakohtaiset erot ovat isojakin. Lappeenrannan toimintamalli on tehokas, mutta jokseenkin suorituskeskeinen. Toimintamallin perusta on linkki musiikkiopistoon. Pääsykokeet suoritetaan musiikkiopiston kanssa yhteistyössä ja oppilaat saavat opistopaikan lisäksi paikan musiikkiluokalle. Tutkimuksessa olisi tarkoitus saada selville keinoja, jotta musiikkiluokkien ja musiikkiopiston yhteistyötä voitaisiin kehittää niin, että se palvelisi kumpaakin osapuolta sekä innostaisi ja motivoisi lapsia sekä nuoria jatkamaan soittoharrastustaan.

Tallennettuna: