Haku

Luvattoman verkkojakelun vähentämiskeinojen arviointia: Selvitykset lainvalmistelun tueksi

QR-koodi

Luvattoman verkkojakelun vähentämiskeinojen arviointia: Selvitykset lainvalmistelun tueksi

Tämän selvityksen tarkoituksena on tukea luvattoman verkkojakelun kitkemiseen liittyvän hallitusohjelmakirjauksen toteuttamiseksi tehtävää päätöksentekoa. Hallitusohjelman mukaan ”luovien aineistojen luvatonta käyttöä kitketään tiedotuksen keinoin sekä kehittämällä lainsäädäntöä ja tehostamalla sen täytäntöönpanoa”. Selvitys liittyy myös kansallisen tekijänoikeuspolitiikan valmisteluun.

Selvitys sisältää kuvauksen Suomen piratismitilanteesta ja sen kehityksestä vuosina 2008−2013. Lisäksi siinä on kuvattu laillisten verkkomarkkinoiden tilannetta vuonna 2013. Tietoa on kerätty pääasiassa musiikin, elokuvan ja tv-ohjelmien osalta. Selvitys sisältää myös tutkimustietoa luvattoman verkkojakelun taloudellisista ja muista vaikutuksista.

Piratismin vähentämiseen tähtääviä toimia on selvitetty vuonna 2008 pidetyistä toimialakeskusteluista lähtien. Myös tekijänoikeustoimikunta on vuosina 2010−2011 käsitellyt tekijänoikeudellisen toimeenpanon vahvistamiseen tähtääviä toimenpiteitä. Selvityksessä käsitellään luvattoman verkkojakelun vähentämiseen tähtääviä toimenpiteitä neljällä eri tasolla: tiedotus ja koulutus, vapaaehtoiset toimenpiteet, uusien laillisten palveluiden kehittäminen sekä lainsäädännölliset keinot.

Selvityksessä arvioidaan erityisesti kirjemenettelyä (HE 235/2010, rauennut) sekä pääsyn estämistä palveluun, jota tarjotaan ulkomailta tai tuntemattoman ylläpitäjän toimesta (Tekijänoikeustoimikunnan mietintö). Näitä ehdotuksia on myös kehitetty edelleen ottaen huomioon niistä annetut lausunnot. Selvityksessä on myös otettu huomioon viimeaikaiset oikeustapaukset.

Kolmanneksi selvityksessä on käsitelty mahdollisuutta määrätä teleoperaattori vaikeuttamaan luvattomasti yleisön saataviin saatetun aineiston käyttämistä hidastamalla laittoman palvelun käyttämää teleliikennettä teknisesti (hidastamismääräys). Neljäntenä vaihtoehtona on selvitetty toimenpiteitä, joilla laittoman palvelun käyttämä verkkotunnus voitaisiin sulkea, erityisesti kun verkkotunnusoperaattori sijaitsee ulkomailla.

Selvityksessä on myös esitelty luvattoman verkkojakelun vähentämiseksi tehtyjä toimenpiteitä Norjassa, Tanskassa, Ranskassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Lopuksi on pyritty tekemään vaikutusten arviointia eri toimenpiteiden osalta. Arvioinnissa on pyritty ottamaan huomioon kaikki keskeiset tahot, sekä toimenpiteiden perusoikeudelliset, prosessioikeudelliset, yhteiskunnalliset, tekniset ja -taloudelliset vaikutukset sekä viranomaisvaikutukset. Lisäksi selvityksen lopussa arvioidaan lainsäädäntövaihtoehtojen osalta: 1) toteuttamiskelpoisuutta, 2) kustannuksia ja 3) hyötyjä ja haittoja.

Tallennettuna: