Haku

Hammasamalgaamin käyttö vuonna 2021 ja käytöstä luopuminen vuoteen 2030 mennessä : EU-asetukseen pohjautuva kansallinen selvitys

QR-koodi
Finna-arvio

Hammasamalgaamin käyttö vuonna 2021 ja käytöstä luopuminen vuoteen 2030 mennessä : EU-asetukseen pohjautuva kansallinen selvitys

Elohopea on ympäristömyrkky, jonka yksi suurimmista lähteistä Euroopassa on hammasamalgaami. Elohopean käyttöä säädellään Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälisellä sopimuksella, Euroopan Unionin asetuksella ja Suomen kansallisella lainsäädännöllä.

Suomessa amalgaamin käyttö hampaiden paikka-aineena lopetetaan EU:n asetuksen edellyttämässä aikataulussa vuoteen 2030 mennessä. Tässä raportissa kuvataan amalgaamin käytön ja amalgaamijätteen käsittelyn nykytilanne sekä toimenpiteet käytön lopettamiseksi ja jätteen käsittelemiseksi asianmukaisesti.

Nykytilanteen selvittämiseksi toteutetun kyselyn mukaan yhä harvempi hammaslääkäri käyttää enää amalgaamia hampaiden paikkauksessa. Jo aiemmissa selvityksissä todettu vähenevä trendi johtuu pääasiassa muovipaikka-aineiden kehittymisestä ja lisääntyneistä esteettisistä vaatimuksista. Ympäristön kannalta uusia amalgaamitäytteitä suurempi kuormitus vastaanotoilla syntyy, kun vanhoja täytteitä puretaan ja hampaita poistetaan. Purkamisessa syntyvä jäte ohjautuu amalgaamin erottimien kautta ongelmajätteeksi, mutta poistettuja amalgaamilla paikattuja hampaita ja amalgaamilla kontaminoitunutta materiaalia voi päätyä sekajätteeksi. Toiminta tulee muuttaa niin, että myös nämä jätteet käsitellään ongelmajätteenä.

Amalgaamin käytöstä luopuminen ei heikennä potilasturvallisuutta eikä se vaikuta merkittävästi palveluntuottajien toimintaan.

Tallennettuna: