Ivan Iljitšin kuolema - Tolstoi, Leo.; Balk, Eero; Lehtinen, Torsti; Basam Books (1993-2016) (Helsinki : Basam Books, 2001)
'Ivan Iljitsin kuolema on tarina laatuajan tavoittelusta, miehestä, joka suojelee miellyttävää, seurapiirien hyväksymää oleiluaan vaimon ja perheen aiheuttamilta häiriöiltä, nauttii iltaisin skruuvinpeluusta ja päivisin virka-asemansa suomasta vallantunnosta. Mutta juuri kun kulissit vaikuttavat kaikin puolin täydellisiltä, ajoittainen epämukavuus vatsan oikealla puolen alkaa muuttua päivä päivältä yhä sopimattomammaksi ja epäoikeudenmukaisemmaksi kivuksi. Sovinnaissäännöt sisäistänyt vaimo ja muu lähipiiri ymmärtää mainiosti, ettei saattohoito ole sellainen seuraelämän muodollisuus, joka heidän tulisi hallita, joten mies jää kohtaamaan hiljalleen etenevän, kulisseihin sopimattoman kuolemansa yksin. Vakavasta aihepiiristä huolimatta Tolstoin hykerryttävä ironia ja kirpeä sovinnaisuuden karrikointi tekee Ivan Iljitsin kuolemasta kaikkea muuta kuin synkkää luettavaa.' -- (Basam Books)
S. 86-92: Kuolemaa ei ole : Leo Tolstoin ajatuksia kärsimyksestä, kuolemasta ja kuoleman jälkeisestä elämästä. S. 94-112: Vihreän sauvan salaisuus : Leo Tolstoin käsitys kuolemasta / Torsti Lehtinen
Keywords: Tolstoj, Lev Nikolaevič; Tolstoi, Leo, -- 1828-1910.; Death -- fiction; Sick -- fiction; saattohoito; kaunokirjallisuus; kärsimys; käännökset; kuolema; elämän tarkoitus; kuolemanjälkeinen elämä; terminalvård; skönlitteratur; lidande; översättningar; döden; livets mening; livet efter döden; romaner -- översättningar -- finska -- ryska; kuolema; kuolemanodotus; ironia; kuolemanpelko -- miehet -- Venäjä; Venäjä; Ryssland; novellit -- venäjän kieli -- suomenkielinen käännös; kaunokirjallisuus; romaanit; kertomukset; lyhytproosa; novellit; käännökset; psykologiset romaanit; skönlitteratur; romaner; berättelser; kortprosa; noveller; översättningar; psykologiska romaner