Kiveen hakattu? : pyhät tekstit ja perinteet muutoksessa - Nissinen, Martti; Vähäkylä, Leena; Aejmelaeus, Anneli (Gaudeamus, 2018)
Pyhät tekstit eivät ole ajan hampaalta ja inhimillisiltä erheiltä suojattuja sen paremmin kuin maallisetkaan hengentuotteet, vaikka Raamattuun ja vanhoihin traditioihin usein liitetään ajatus juuri muuttumattomuudesta. Tekstit ja perinteet elävät jatkuvasti, toisinaan myös tietoisen valinnan seurauksena: esimerkiksi Paavali siteeraa Vanhan testamentin tekstejä omaan retoriikkaansa sopivasti, ei välttämättä sanatarkasti. Tekstien muutoksiin ovat vaikuttaneet myös kulttuuriset ja yhteiskunnalliset muutokset, esimerkiksi väestönsiirrot, kaupunkien tuhoutumiset sekä erilaisten kulttuuriperinteiden kohtaamiset ja sulautumiset. Kiveen hakattu? raottaa pyhien tekstien historiaa ja teksteihin tehtyjä perusteltuja ja dokumentoituja muutoksia vieden samalla pohjaa fundamentalismilta. Esimerkiksi Raamatun muuttumattomuus on illuusio: vanhat käsikirjoitukset ovat aina olleet erilaisia sekä kokoonpanoltaan että sisällöltään. Muinaiset tekstit ovat suodattuneet meidän aikaamme lukuisten kirjureiden ja kääntäjien kätten kautta.
Keywords: Bibeln; Raamattu; Raamattu : Vanha testamentti; pyhät kirjat; Qumranin kirjoitukset; käsikirjoitukset; tekstit; tekstintutkimus; tekstikritiikki; raamatunhistoria; eksegetiikka; arkeologia; perinne; kulttuuri; yhteiskunnallinen muutos; varhaiskristillisyys; juutalaisuus; historia; heliga skrifter; Dödahavsrullarna; handskrifter och manuskript; texter; textforskning; textkritik; biblisk historia; exegetik; arkeologi; tradition; kultur; samhällsförändring; tidig kristendom; judendom; Lähi-itä; Mellanöstern