Meitä on moneksi : persoonallisuuden psykologiset perusteet - Vierikko, Elina; Keltikangas-Järvinen, Liisa; Rantanen, Johanna; Mäkikangas, Anne; Nurmi, Jari-Erik; Salmela-Aro, Katariina; Kokkonen, Marja; Kinnunen, Marja-Liisa; Kokko, Katja; Fadjukoff, Päivi; Perttula, Juha; Räikkönen, Katri; et al. (Jyväskylä : PS-kustannus, 2009)
Tämä kirja tarjoaa nykytutkimukseen perustuvia näkökulmia ihmisen persoonallisuuteen. Kirjassa kuvataan persoonallisuuden biologista perustaa ja tarkastellaan, miten geenit ja ympäristö vaikuttavat persoonallisuutemme kehittymiseen ja mitä ovat temperamentti ja persoonallisuuden piirteet. Lisäksi tarkastellaan persoonallisuutta myös hyvinvoinnin, voimavarojen sekä henkilökohtaisten tavoitteiden näkökulmasta ja pohditaan, miten tunteet ja käyttäytymisstrategiat ovat osa persoonallisuuttamme. Kirjassa käsitellään myös elämäntarinoita ja identiteettiä.
1. Persoonallisuuden käsite psykologiassa / Riitta-Leena Metsäpelto ja Taru Feldt. -- 2. Geneettisten ja ympäristötekijöiden vaikutus persoonallisuuteen / Elina Vierikko. -- 3. Temperamentti : persoonallisuuden biologinen selkäranka / Liisa Keltikangas-Järvinen. -- 4. Persoonallisuuden piirteet ihmisten samanlaisuuden ja erilaisuuden kuvaajina / Riitta-Leena Metsäpelto ja Johanna Rantanen. -- 5. Selviytymiskeinot ja niiden käyttöä suuntaavat persoonallisuuden ominaisuudet / Taru Feldt ja Anne Mäkikangas. -- 6. Toiminta- ja tulkintatavat haasteiden kohtaamisessa ja ongelmien ratkaisemisessa / Jari-Erik Nurmi. -- 7. Henkilökohtaiset tavoitteet elämän kulussa / Katariina Salmela-Aro. -- 8. Tunteiden säätelyssä persoonallisuus pelissä / Marja Kokkonen ja Marja-Liisa Kinnunen. -- 9. Aggressiivisuus persoonallisuuteen liittyvänä toimintatapana / Katja Kokko. -- 10. Identiteetti persoonallisuuden kokoavana rakenteena / Päivi Fadjukoff. -- 11. Persoonallisuus ihmiseksi tulemisena / Juha Perttula. -- 12. Persoonallisuus ja terveys / Katri Räikkönen ja Anu-Katriina Pesonen. -- 13. Persoonallisuuden kaunistelu kyselyvastauksissa / Laura Honkaniemi. -- 14. Persoonallisuuteen liittyvien voimavarojen vahvistaminen / Jukka Vuori. -- 15. Persoonallisuuden merkitys tasapainoiltaessa työn ja perheen vaatimusten välillä / Saija Mauno ja Ulla Kinnunen. -- 16. Persoonallisuus ja perhesuhteet / Riitta-Leena Metsäpelto ja Ulla Kinnunen. -- 17. Luovuus ja viisaus osana persoonallisuutta / Isto Ruoppila. -- 18. Lapsesta aikuiseksi, mutta miten ja millaiseksi? : kehityksellinen ja yhteiskunnallinen näkökulma persoonallisuuteen / Lea Pulkkinen.
Lisäpainokset: 2. p. 2010. - 3. p. 2015.
Julkaistu myös verkkoaineistona.
Keywords: Personality; Personality Development; persoonallisuuden psykologia; teoriat; persoonallisuus; geneettiset tekijät; ympäristötekijät; temperamentti; persoonallisuuden piirteet; selviytyminen; elämänhallinta; elämänkaari; tavoitteet; unelmat; tunteet; säätely; aggressiivisuus; identiteetti; terveys; itsepetos; resurssit; työ; perheet; yhteensovittaminen; perhesuhteet; parisuhde; vanhemmuus; luovuus; viisaus; persoonallisuuden kehitys; ongelmanratkaisu; työelämä; tunne-elämä; sosiaalinen ympäristö; sosiaaliset suhteet; perhe-elämä; haasteet (ongelmat); persoonallisuusteoriat; ihmissuhteet; psykologia; problemlösning; arbetsliv; känsloliv; social miljö; sociala relationer; familjeliv; utmaningar; personlighetsteorier; personlighetspsykologi; teorier; personlighet; genetiska faktorer; miljöfaktorer; temperament; personlighetsdrag; coping; livskompetens; levnadslopp; målsättningar; önskedrömmar