Haku

Mobiilit ad hoc -verkot katastrofitilanteissa

QR-koodi

Mobiilit ad hoc -verkot katastrofitilanteissa

Mobiilit ad hoc -verkot (MANET) ovat itsenäisesti toimivia monihyppyisiä langattomia verkkoja, jotka mahdollistavat kommunikaation ilman perinteisiä tietoverkkoja. MANET:ien käyttöä katastrofienhallinnassa on tutkittu 2000-luvun alusta lähtien, mutta yleisessä käytössä olevaa implementaatiota ei teknologiasta ole vielä olemassa. Tämän tutkielman tarkoituksena on muodostaa selkeä kuva tutkimuksen nykytilanteesta.

Tässä tutkielmassa käsitellään edellä mainittujen MANET-verkkojen käyttöä katastrofitilanteissa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena katastrofienhallinnan nykytilanteesta, katastrofeista ja langattomista verkoista.

Tutkielman rakenne on seuraava: aluksi eritellään langattomien verkkojen ja ad hoc -verkkojen teknologiaa ja toimintamenetelmiä, minkä jälkeen käsitellään luonnonkatastrofit ja antropogeeniset katastrofit, eli ihmisten aiheuttamat katastrofit, sekä määritellään katastrofienhallinta. Neljännessä kappaleessa eritellään mobiilien ad hoc -verkkojen hyötyjä ja haasteita katastrofienhallinnan kontekstissa sekä eritellään joitain ehdotettuja implementaatiomahdollisuuksia. Viimeisessä kappaleessa käydään kokonaisuus läpi, reflektoidaan tutkielman onnistumista ja esitetään mahdollisia jatkotutkimuskohteita.

Tutkielmassa havaittiin, että selkeää yleisesti hyväksyttyä käytännettä mobiileille ad hoc -verkoille katastrofinhallinnassa ei ole, mutta ongelmaa on kuitenkin pyritty ratkaisemaan monen eri toimijan toimesta. Suuri osa aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta on toteutettu Kaakkois-Aasiassa, jossa katastrofien määrä on suurin. Alueella sijaitsevien kehittyvien maiden määrän vuoksi ehdotetut ratkaisut usein korostavat ad hoc -verkkojen helppoa implementaatiota nykyiseen infrastruktuuriin.

Tallennettuna: