Haku

Terveystieteiden opettajan andragoginen käsikirja 2019

QR-koodi
Finna-arvio

Terveystieteiden opettajan andragoginen käsikirja 2019

Tämä Terveystieteiden opettajan andragoginen käsikirja on syntynyt lukuvuonna 2018-19 terveystieteiden opettajiksi opiskelleiden Tutkiva ja kehittävä opettajuus -opintokokonaisuuden töistä. Terveystieteiden opettajien ydinosaamista ovat kehollisuus ja liikkumisen ohjaaminen (Teema 1). Opettajan oma asiantuntijuus on oleellista tiedostaa, ja usein monitieteisissä ja monialaisissa tiimeissä on osattava myös kertoa omasta osaamisestaan. Tästä hyvänä esimerkkinä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Keski-Suomen Liikunnan ja Jyväskylän yliopiston yhteistyössä kehittämä paikallinen ammatillisen koulutuksen valinnainen tutkinnonosa.

Opettajaopiskelijoiden kehittämistehtävissä muutos ja tulevaisuuden opettajuus ovat keskeisenä teemana (Teema 2). Tulevaisuuden näkymiä on kartoitettu sekä fysioterapiaopiskelijoilla että –opettajilla. Tulevaisuudessa digipedagogiikka haastaa sekä opettajia että opiskelijoita. Tätä tärkeää ja ajankohtaista teemaa on käsikirjassamme tarkasteltu sekä opiskelijoiden kokemana, että opettajuuden näkökulmasta. Vaikka opetus yhä enenemässä määrin siirtynee digipedagogiikkaa toteuttavaksi, ei opettajan läsnäoloa silloinkaan tule sivuuttaa.

Opettajuudessa on tärkeätä huomioida opiskelijoiden jaksaminen ja pyrkiä edistämään heidän hyvinvointiaan ja toimintakykyään (Teema 3). Käsikirjassa pohditaan opettajan roolia mielenterveydellisissä ongelmissa sekä erityistä tukea tarvitsevien lasten ohjauksessa.

Terveystieteiden opettajat toimivat laajasti erilaisissa ympäristöissä ja koulutuksen eri asteilla. Toivomme, että andragogiikan teoreettinen osaaminen yhdessä oman alan ydinosaamisen kanssa edesauttavat teitä vastavalmistuneet terveystieteiden opettajat työurallanne.

Tallennettuna: