Elinvoima - Lehtinen, Ilja; Faurie, Leena; ntamo (kustantamo) (Helsinki : ntamo, 2019)
Ilja Lehtisen elinvoima sai kantaesityksensä Tuomas Rinta-Panttilan ohjaamana Teatterikorkeakoulussa syksyllä 2018. Helsingin Sanomat luonnehti ilmastonmuutoksen, ekokatastrofin ja sivilisaatioromahduksen maisemiin kiinnittyvää teosta "täysosumaksi". Lehtiselle myönnettiin näytelmästään keväällä 2019 Kritiikin kannukset -palkinto. Painatteeseen -- tekijänsä esikoiskirjaan -- sisältyvät ryväs ylimääräisiä kohtauksia ja tekijän jälkikirjoitus. Jälkisanoissaan Lehtinen kirjoittaa yrityksestä luopua "draaman ihmiskeskeisyydestä". Se vei "katkoksen, murtuman ja häiriön" maastoon, metsän ja mielen mieltämisen täyteen ongelmallisuuteen."Toivon valmiin tekstini puhuvan todella muustakin kuin minusta, omasta masennuksestani tai 'ympäristöahdistuksestani'." Yleisön kokemuksen mukaan elinvoima puhuukin muusta. Se puhuu meistä, meidän ajattelustamme ja meidän maailmastamme.
Keywords: luontosuhde; ahdistus; uhat; ekokatastrofit; näytelmät; kaunokirjallisuus