Opi kuin eläin! : näin kehität itseäsi eläintenkoulutuksen keinoin - Spännäri, Jenni; Onnela, Tua (Jyväskylä : Tuuma, 2022)
Mitä yhteistä on hevosella, joka välttelee kuljetusautoon menoa, ja ihmisellä, joka yrittää päästä eroon ahdistavasta esiintymisjännityksestään? Tämä teos soveltaa eläintenkoulutuksen teorioita ja työkaluja ihmisten maailmaan: Miten koulutamme itseämme kohti tavoitteitamme ja pois peloistamme? Millaisia tutkittuja toimintatapoja voimme käyttää? Mitkä tehokkailta vaikuttavat keinot eivät todellisuudessa lainkaan toimi? Opas ammentaa tuoreimmasta käyttäytymistieteellisestä tutkimuksesta ja kirjoittajien pitkästä kokemuksesta eläinten ja ihmisten kouluttajina. Teos sisältää runsaasti käytännön esimerkkejä meille ihmisille hankalista tilanteista, joita on mahdollista ratkoa erilaisten koulutustekniikoiden avulla.
1 Esipuhe -- Tausta -- 2 Eläimenä uutta oppimassa -- 3 Mielentila, oppimisen kivijalka -- 4 Ruumis ja oppiminen -- Metodit -- 5 Klassinen ehdollistuminen : kun asiat yhdistyvät toisiinsa -- 6 Operantti ehdollistuminen : kun teoilla on seurauksia -- 7 Siedättäminen ja vastaehdollistaminen : pelko pois pala palalta -- Koulutusprosessi käytännössä -- 8 Koulutussuunnitelma : portaittain kohti tavoitetta -- 9 Entä jos en kykene muuttumaan? -- Viitteet -- Kirjallisuus.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: itsekasvatus; oppiminen; eläinten koulutus; menetelmät; ehdollistuminen; itsetuntemus; oppimispsykologia; käyttäytymisen psykologia