Terapeuttinen kirjoittaminen - Ihanus, Juhani; Haverinen, Karoliina (Kirjallisuusterapia, 2022)
Kirjoittamalla voidaan luodata kieltä ja mieltä, jakaa kokemuksia ja merkityksiä ja nauttia eri näkökulmien kirjosta. Tunteiden, ajatusten, muistojen ja kuvitelmien kirjaaminen voi avata jumittuneita tilanteita ja virittää voimavaroja luoviin dialogeihin ja muutoksiin. Kirjoittamisen hoitavat, kuntouttavat sekä terveyttä ja hyvinvointia edistävät vaikutukset ovat keskeisiä kirjallisuusterapiassa, jonka taustoja, menetelmiä ja sovelluksia tässä kirjassa esitellään ja arvioidaan. Artikkeleissa alan asiantuntijat selvittävät kirjoittamisen monia terapeuttisia ulottuvuuksia - stressistä, traumoista ja menetyksistä mutta myös unista, unelmista ja toiveista kirjoittaminen, päiväkirja-, elämänkaari- ja luontokirjoittaminen sekä meditatiivinen kirjoittaminen otetaan teoksessa erityistarkasteluun. Teos sopii terapeuttisen kirjoittamisen käytön perustaksi terveys-, sosiaali-, opetus-, kasvatus- ja kulttuurialoilla ja laajemmin itsen kehittämisen tueksi.
Keywords: terapeuttinen kirjoittaminen; kirjoittaminen; kirjallisuusterapia; reflektio; itsehoito; psykoterapia; sairaudet; narratiivisuus; traumat; traumapsykoterapia; päiväkirjat; elämänkaari; luova kirjoittaminen; tietoinen läsnäolo; verkko-ohjaus; ryhmätoiminta; kielenkäyttö; metaforat; unet; luonto; ympäristöfilosofia; ekologinen psykologia; ekoterapia; arviointi; vaikuttavuus