Vårt gemensamma innanhav : finskt och svenskt kring Östersjön - Lindberg, Bo; Stigebrandt, Anders; Kungl. Vetenskaps- och vitterhets-samhället i Göteborg; Suomen tiedeseura (Göteborg : Kungl. Vetenskaps- och vitterhets-samhället ; Helsingfors : Finska vetenskaps-societeten, 2021)
Denna volym handlar om finska och svenska aspekter av miljö, musik, arkitektur, historia, religion och ishockey, mer eller mindre betingade av de båda ländernas läge vid Östersjön. Hur skall Östersjöns vatten räddas? Varför grundade man universitet på 1600-talet? Vilken har finska språkets ställning varit i Sverige? Vilken roll har väckelserörelserna spelat i Norden? Finns det en särartad nordisk musik? Hur uttrycks relationen mellan arkitektur och natur hos nordiska arkitekter? Hur gick det till när ishockeyn i Sverige och Finland blev professionell? Boken är frukten av ett symposium i Göteburg under rubriken “Vårt gemensamma innanhav. Finskt och svenskt kring Östersjön”. Den ges ut gemensamt av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets- Samhället i Göteborg (KVVS) och Finska Vetenskaps-Societeten. Dessa två lärda sällskap, det ena grundat 1773, det andra 1838, är interdisciplinära akademier där humanister, naturvetare och samhällsvetare möts över ämnesgränserna. KVVS har anknytning till Göteborg, Finska Vetenskaps-Societeten ä ren nationell akademi. Båda ger ut vetenskapliga publikationer av olika slag, vanligen var för sig, men ibland, som här, tillsammans.
Syrefritt djupvatten accelererar Östersjöns övergödning / Anders Stigebrandt -- Stormaktstodens lärda gemenskap / Erland Sellberg -- Vågor av migration och byar av flyttare : finskan i Sverige genom tid och rum / Jarmo Lainio -- Väckelserörelserna i Norden som religiösa, kulturella och samhälleliga aktörer / Gustav Björkstrand -- Vad är nordisk musik / Eero Tarasti -- Bo dö bygga : byggnadskonst och natur hos några nordiska arkitekter / Pauline von Bonsdorff -- Ishockeyns affärer : en jämförelse mellan svnesk och finsk elitishockey / Jyri Backman
Kirjoittajat: Anders Stigebrandt ja kuusi muuta.
Sisältää bibliografisia viitteitä.
Keywords: Gyldenstolpe, Michael Olai, -- 1608-1670.; 1600-luku; koulutus; yliopistot; merenpohja; happikato; rehevöityminen; fosfori; vesienhoito; historia; suomen kieli; ruotsinsuomalaiset; herätysliikkeet; musiikki; arkkitehtuuri; jääkiekko; kulttuurihistoria; luonto; taidehistoria; ympäristö; Itämeren alue; Itämeri; Suomi; Ruotsi; kokousjulkaisut