Silmätautien käsikirja - Seppänen, Matti; Holopainen, Juha; Kaarniranta, Kai; Setälä, Niko; Uusitalo, Hannu; Alavesa, Mari; Schmidt, Helena (Helsinki : Duodecim, 2018)
Silmätautien käsikirja on käytännön työn apuväline silmätautien diagnostiikkaan ja hoitoon. Teos jaksottuu anatomisen rakenteen ja sairausryhmän mukaisiin kokonaisuuksiin. Laajimpia ovat kaihia, glaukoomaa, uveiittiä ja neuro-oftalmologiaa sekä karsastusta käsittelevät luvut.Sisällössä painottuvat käytännön työn kannalta keskeiset asiat; esimerkiksi diabeettisessa silmäsairaudessa tunnistaminen ja seuranta, silmävammoissa hoidon kiireellisyyden arviointi, lasten silmäsairauksissa hoidon oikea-aikaisuus. Erikseen käsitellään todistuksia ja lausuntoja, kuvantamista ja muita tutkimusmenetelmiä, toimenpiteitä, silmäsairauksien hoidossa käytettäviä lääkkeitä sekä silmäleikkausten instrumentaatiota.Silmätautien käsikirja on suunnattu ensisijaisesti silmätautien erikoislääkäreille ja silmäpotilaita hoitaville sairaanhoitajille. Kirja on hyödyllinen myös yleislääkäreille, muiden erikoisalojen lääkäreille sekä optikoille. Teos soveltuu oppimateriaaliksi perus- ja erikoistumisvaiheen opintoihin sekä täydennyskoulutukseen
Silmien tutkimisen, hoidon ja seurannan periaatteet -- Luomen sairaudet -- Kyyneltiehyiden ja kyynelrauhasten sairaudet -- Sidekalvon sairaudet -- Sarveiskalvon sairaudet -- Kovakalvon sairaudet -- Kaihi -- Glaukooma -- Uveiitti -- Lasiainen ja verkkokalvo -- Silmänpohjan ikärappeumat -- Diabeettinen verkkokalvosairaus -- Verkkokalvon verisuonisairaudet -- Perinnölliset verkkokalvosairaudet -- Orbitan sairaudet -- Silmänsisäiset kasvaimet -- Silmävammat -- Neuro-oftalmologia -- Lasten silmäsairaudet -- Karsastus -- Taittovirheet -- Taittovirhekirurgia -- Todistukset ja lausunnot -- Näönkuntoutus -- Silmien tutkimukset -- Pientoimenpiteet -- Lasertoimenpiteet -- Lääkkeet -- Silmäleikkausten instrumentaatio.
Lisäpainokset: 2. painos 2018.
Julkaistu myös verkkoaineistona.
2. painos 2018
Keywords: Eye Diseases; Eye Injuries; Ophthalmology; silmätaudit; silmät; näkö; näkövammat; hoitotyö; diagnostiikka; oireet; hoito; toimenpiteet; ögonsjukdomar; ögon; synen; synskador; vårdarbete; diagnostik; symtom; vård; åtgärder