Ohjaus ja erityisopetus oppijoiden tukena - Puukari, Sauli; Lappalainen, Kristiina; Kuorelahti, Matti; Alila, Sanna (Jyväskylä : PS-kustannus, 2017)
Kuinka ohjata tukea tarvitsevaa lasta ja nuorta elämässä eteenpäin aina alakoulusta työelämään saakka? Ratkaisemattomat oppimisen ongelmat hankaloittavat koulutuspolulla kulkemista ja voivat vaikuttaa lapsen tai nuoren koko elämänkulkuun. Ohjauksella ja erityisopetuksella on suuri merkitys tukea tarvitsevalle oppijalle. Tukea tarvitsevien ohjaus merkitsee ennen kaikkea yksilöllisyyden huomioimista. Tällöin omien voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen ovat avainasemassa. Kirja yhdistää ohjausalan ja erityispedagogiikan osaamisen ensimmäistä kertaa yksiin kansiin. Esimerkiksi oppimisvaikeudet, motivaation puute tai mielenterveyden ongelmat voivat heikentää oppijan koulutuspolulla etenemistä. Kirja antaa työkaluja siihen, miten tukea tarvitsevien lasten ja nuorten oppimista ja tulevaisuuden suunnitelmia voidaan edistää. Keskeistä on yhteistyö koulun, perheen ja muiden ammattilaisten välillä. Kirjan aihepiirit kattavat koko tukiportaikon aina yleisestä tuesta erityiseen tukeen.
Johdanto / Sauli Puukari, Kristiina Lappalainen ja Matti Kuorelahti -- Poikkeavasta oppilaasta erityiseksi oppijaksi - luokitusten muuttuvat merkitykset / Joel Kivirauma -- Ohjauksen ja neuvonnan erilaiset mallit ohjaustyön jäsentäjinä - peruslähtökohtia / Sauli Puukari ja Juha Parkkinen -- Oppimisen ja koulunkäynnin tuki - erityisopetusta, ohjausta ja suunnitelmallista yhteistyötä / Piia Björn, Hannu Savolainen ja Markku Jahnukainen -- Oppimisvaikeuksisen opiskelijan yksilöllinen ohjaaminen ja tukeminen opintojen aikana / Minna Mäkihonko, Airi Hakkarainen ja Leena Holopainen -- Sosioemotionaalisten taitojen arviointi - tukeminen ja ohjaus / Matti Kuorelahti ja Kristiina Lappalainen -- Vahvuuksien ja motivaation tukeminen edistämässä koulupolulle kiinnittymistä ja hyvinvointia / Erkko Sointu, Tuomo Virtanen, Kristiina Lappalainen ja Risto Hotulainen -- Kuinka auttaa nuorta löytämään oppimisen mielekkyys ja merkitys? / Sauli Puukari ja Juha Parkkinen -- Mielenterveyden huomioiminen ohjauksessa / Susanna Kosonen -- Nuorten koulutuspolkujen tukeminen minäpystyvyyttä vahvistamalla / Fiia Söderholm -- Osallisuuden ja minäpystyvyyden vahvistaminen, kun nuorella on laaja-alaisia tuen tarpeita / Virpi Vellonen ja Aino Äikäs -- Ammatinvalinta ja päätöksenteko / Hanna-Maija Sinkkonen, Helena Puhakka ja Matti Meriläinen -- Oppilaan ohjaus yhteistyössä perheen kanssa yläkoulussa / Anja Rantala ja Sanna Uotinen -- Tulistuva lapsi, rauhalliset aikuiset? Kasvatuskumppanuus kodin ja koulun välisessä yhteistyössä / Johanna Rantanen, Tanja Vehkakoski, Hanna Kurkinen ja Tiina Kilpeläinen -- Opiskeluhuolto osana kouluyhteisön toimintakulttuuria / Teija Koskela -- Valteri oppimisen ja koulunkäynnin tukena / Tiina Siiskonen, Sanna Alila, Tarja Hännikäinen, Kristiina Pitkänen, Pia Walle, Erja Kaakkuriniemi ja Eija Häyrynen -- Monialainen yhteistyö tukea ja ohjausta tarvitsevien voimavarana / Seija Nykänen, Mika Risku ja Sauli Puukari -- Suuntaviivoja erityisopetuksen ja ohjauksen yhteistyöhön / Matti Kuorelahti, Kristiina Lappalainen ja Sauli Puukari.
KTKP010
ERIP105
AY:n kirja, KTKP012
Ellibs.
Keywords: ohjaus; erityisopetus; erityispedagogiikka; oppimisvaikeudet; oppilaanohjaus; erityisoppilaat; tukeminen; opetus; motivointi; osallisuus; yhteistyö; moniammatillisuus; verkostot