Diabetes - Ilanne-Parikka, Pirjo; Rönnemaa, Tapani; Saha, Marja-Terttu; Sane, Timo; Aro, Eliina (Hyvä hoito, 2015)
Diabeteksen hoidon tavoitteena on hyvä elämä diabeteksesta huolimatta. Hoidon sujumisen ratkaisevat diabeetikon oma jaksaminen ja hoitoon sitoutuminen, tietojen ja taitojen omaksuminen sekä jokaisen oma vastuu hyvinvoinnistaan. Diabeetikko tarvitsee käytännönläheistä hoidon ohjausta ja tukea. Onkin tärkeää, että myös diabeteksen hoidon ammattilaisten tiedot ja osaaminen ovat ajan tasalla. Diabetes-kirjan seitsemännessa painoksessa sisältö on tarkistettu kauttaaltaan uusimpien suositusten mukaiseksi. Verrattuna edelliseen, laajasti uudistuneeseen kuudenteen painokseen, merkittävimmät muutokset liittyvät lääkehoitoon. Uusia artikkeleita on kaksi, toinen käsittelee udiapneaa ja toinen diabeteksen ja syövän yhteyksiä. Diabetes kuuluu Duodecimin Hyvä hoito -sarjaan. Sarjan kirjoissa esitetään käytännönläheisesti tiedot kustakin sairaudesta ja sen hoidosta sekä mm. suositeltavasta ruokavaliosta, liikunnasta, työelämän ja sairauden yhteensovittamisesta sekä sosiaaliturvasta. Ajanmukaiset ja monipuoliset tiedot hoidon tavoitteista ja keinoista luovat perustan hyvälle hoidolle. Sarjan kirjat edistävät hoitoon osallistuvien osaamista ja motivaatiota, luovat yhteistä tietopohjaa ja tukevat hoitoyhteistyötä. Pitkäaikaissairas on hoidossaan aktiivinen toimija ja hoidon varsinainen toteuttaja. Hyvä hoito -sarjan kirjat on tarkoitettu potilaille, heidän läheisilleen, hoidon ammattilaisille, opettajille ja opiskelijoille.
Keywords: Diabetes Mellitus; Diabetes Mellitus : prevention & control; Diabetes Mellitus : therapy; Diabetes Mellitus, Type 1; Diabetes Mellitus, Type 2; Aged; Adolescent; Alcohol Drinking; Child; Women; Diabetic Diet; Diabetic Foot; Diabetes Complications; Accidents, Traffic; Insulin : therapeutic use; Health Promotion; Insulin; Insulin Infusion Systems; Self Care; Physical Fitness; Social Security; Weight Loss; Nursing Care; aikuistyypin diabetes; nuoruustyypin diabetes; diabetes; hoito; itsehoito; insuliini; raskausdiabetes; aineenvaihduntahäiriöt; ruokavaliot; ravitsemus; painonhallinta; liikunta; hoitomenetelmät; suun terveys; jalkojenhoito; lisääntymisterveys; seksuaaliterveys; liikenne; työ; työelämä; sosiaaliturva; vårdanvisningar; insulin; graviditetsdiabetes; typ 1-diabetes; vård; typ 2-diabetes; diabetes : ennaltaehkäisy ja valvonta; tyypin 1 diabetes; tyypin 2 diabetes; diabeteskomplikaatiot