Keskuspuisto : kirjoituksia kapitalismista, suurkaupungeista ja taiteesta - Benjamin, Walter; Viitahuhta, Taneli; Viren, Eetu (Helsinki : Tutkijaliitto, 2014)
Mitä kapitalismi on, jos se ei ole pelkästään tuotantotapa vaan tunkeutuu kaikkialle jokapäiväiseen elämäämme, jos siitä on tullut "ankarin kaikista maailmanuskonnoista"? Miten elämänmuotomme muuntuvat moderneissa suurkaupungeissa? Entä miten nämä muutokset vaikuttavat taiteissa ja aistisuudessa yleensä? Keskuspuisto käsittää joukon Walter Benjaminin kirjoituksia, jotka avaavat ohittamattomia näkökulmia näihin aikamme keskeisiin kysymyksiin. Ne kehottavat meitä luopumaan piintyneistä ennakkoluuloista ja - Brechtin neuvoa seuraten - lähtemään liikkeelle vanhojen hyvien aikojen sijaan huonoista nykyisistä.
I -- Keskuspuisto -- Pariisi, 1800-luvun pääkaupunki -- Katkelmia Passagen-Werkistä -- II -- Surrealismi. Viimeisin tuokiokuva eurooppalaisesta älymystöstä -- Tarinankertoja. Huomioita Nikolai Leskovin tuotannosta -- Kokemus ja köyhyys -- Mikki Hiirestä -- Kaiserpanorama. Matka halki saksalaisen inflaation -- III -- Mitä on eeppinen teatteri? Tutkielma Brechtistä -- Tekijä tuottajana. Puhe Pariisin Fasismin tutkimuksen instituutissa 27.4.1934 -- Proletaarisen lastenteatterin ohjelma -- IV -- Ulkopuolinen tarkkailija varastaa huomion. S. Kracauerin kirjasta "Die Angestellten" -- Rikosromaani, mukana matkalla -- "Luokkatietoisuudesta" -- V -- Kapitalismi uskontona -- Jälkisanat: Siunattu kyttyräselkä.
Keywords: Brecht, Bertolt; filosofia; taidefilosofia; kirjallisuus; taide; teatteritaide; kirjallisuuskritiikki; yhteiskuntakritiikki; luokkataistelu; älymystö; porvaristo; kapitalismi; suurkaupungit; Pariisi; esseet