Eurooppalaiset periferiat postkoloniaalisessa kirjallisuudessa. Liègen yliopisto, Belgia, 24.5.2018 - Toivanen, Anna-Leena (AVAIN - Kirjallisuudentutkimuksen aikakauslehti, 2019)
Kuten Frank Schulze-Engler (2013, 670) on todennut, Eurooppa on jälkikoloniaalin tutkimuksen sokea piste. Eurooppaa ei ymmärretä ”jälkikoloniaalisena” mantereena, joten se rajautuu kyseisen paradigman ulkopuolelle. Schulze-Engler peräänkuuluttaa Euroopan sisällyttämistä jälkikoloniaalisen tutkimuksen kartalle, minne se siirtomaamenneisyyden määrittämän nykyhetkensä puolesta perustellusti kuuluu.