SISÄKORVAISTUTETTA KÄYTTÄVIEN LASTEN MORFOSYNTAKTISET TAIDOT: MONITAPAUSTUTKIMUS - Välimaa, Taina; Kunnari, Sari; Jokela, Henna (Puhe ja kieli, 2010)
Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata kolmen sisäkorvaistutetta 3;11–5;2 vuotta käyttäneen lapsen morfosyntaktisia taitoja produktiivisen syntaksin indeksin (IPSyn) suomenkielisellä versiolla. Istutelasten taitoja verrattiin kuuloiän ja sukupuolen sekä kronologisen iän ja sukupuolen perusteella kaltaistettujen verrokkien taitoihin. Sisäkorvaistutelasten ja kuuloiän ja sukupuolen sekä kronologisen iän ja sukupuolen mukaan kaltaistettujen verrokkien nominirakenteiden pisteissä ei juuri ollut eroa. Istutelasten verbirakenteiden IPSyn-pisteiden keskiarvo sijoittui näiden kahden verrokkiryhmän keskiarvojen väliin. Istutelasten morfosyntaktisten taitojen hajonta oli suuri erityisesti tuotetuissa verbi- ja lauserakenteissa. Näyttäisi siltä, että IPSynin suomalaisversio soveltuu hyvin sisäkorvaistutelasten morfosyntaktisten taitojen arviointiin.