Kestävän liiketoiminnan suunnittelutyökalut - SBMC - Mustonen, Katariina; Kankaanpää, Riikka-Veera (KEOSKI (ESR) -hanke, VASKI (OPH) -hanke, 2023)
Vastuullisen liiketoiminnan suunnittelutyökalut on tarkoitettu vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan sekä yrittäjyyden opetuksen tueksi. Työkalupakki on tehty osana KEOSKI (ESR) ja VASKI (OPH) -hankkeita lukuvuosina 2022–2024. Tulevaisuuden yritystoiminnassa liikevaihtoa voi syntyä vain kestävän arvon luomisen kautta. Ekologisen jälleenrakennuksen hengessä oman liiketoiminnan ohella yritysten on pohdittava miten voivat hillitä ilmastonmuutosta sekä miten liiketoiminnan kautta voidaan kehittää ja vahvistaa toimintaympäristöä ja -yhteisöämme. Merkittäväksi osaamiseksi yrityksissä nousee se, miten yritykset onnistuvat keventämään riippuvuussudettaan neitseellisistä raaka-aineista ja hyödyntämään kiertotalouden mahdollisuuksia ja vastuullisia kumppanuuksia. Näiden työkalujen avulla opetuksessa voidaankin siirtyä kohti uudistavan liiketoiminnan suunnittelua toimintaympäristölle asetetut velvoitteet ja kannustimet huomioiden. VASKI-hanke on osa Opetushallituksen ammatillisen koulutuksen kestävän kehityksen ja vihreän siirtymän kehittämisohjelmaa. KEOSKI-hanke on Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jonka tavoitteena on kehittää kiertotalousosaamista ja tukea kestävää kehitystä ammatillisessa koulutuksessa.
Keywords: ammatillinen koulutus; vastuullisuus; kestävä liiketoiminta; kestävä kehitys; liiketalous; yrittäjyys