Perushaku
Perushaku kohdistuu kaikkiin saatavilla oleviin aineistoihin. Hakutulokset esitetään neljällä välilehdellä:
- Oman kirjaston kokoelmat: sähköiset ja painetut aineistot sekä tietokannat
- Kuopion Varastokirjasto
- Kotimaiset artikkelit (Arto)
- Kansainväliset e-aineistot
Hakukielenä voit käyttää mitä kieltä tahansa, mutta HUOM!:
- käytä suomea, jos haet kotimaisia artikkeleita
- käytä englantia, jos haet kansainvälisiä e-aineistoja
Kun alat kirjoittaa hakulomakkeelle kirjan tai lehden nimeä tai hakusanojasi, JYKDOK alkaa tarjota vaihtoehtoja, joista saatat löytää etsimäsi lähes heti ja voit edetä valitsemalla listalta sopivan vaihtoehdon:

Tietty kirja, opinnäyte tai lehti
- Jos haluamaasi nimekettä ei tarjoudu automaattisesti, kirjoita kirjan tai lehden koko nimi: savitauluista satelliitteihin tai käytä hakusanan katkaisumerkkiä savitauluista satelliit*. Lainausmerkkien käyttö nimen ympärillä, esim. "luonnon tutkija", tai JYKDOKin tarjoama rajaus "Hae otsikoista" tuottavat yleensä tarkemman hakutuloksen. Videot: Kurssikirjat ja Painetut ja sähköiset lehdet
Tekijän nimi
- Kirjoita perushaun lomakkeelle tekijän nimi. Lainausmerkkien käyttö "virtanen matti" tai "matti virtanen" nimen ympärillä tai JYKDOKin tarjoama rajaus "Hae tekijöistä" tarkentaa haun tulosta.
- Voit hakea myös yhteisötekijällä: jyväskylän yliopisto.
- Jos tiedät vain tekijän sukunimen, se kannattaa yhdistää johonkin kirjan otsikossa olevaan sanaan. Tarkemman haun saat käyttämällä lainausmerkkejä sekä nimen että sanan ympärillä: "atwood" "lady".
Aihehaku
Kirjoita hakulomakkeelle aihettasi kuvaavia sanoja. Suomenkielisten hakusanojen valinnassa voit käyttää apuna Yleistä suomalaista asiasanastoa.
- Kun haluat tehdä sanatarkan haun, laita sana lainausmerkkeihin: "sosiaalityö".
- Käytä fraasin ympärillä lainausmerkkejä: "world wide web".
- Jos kirjoitat useamman hakusanan peräkkäin, esim. feminis* histor*, JYKDOK yhdistää sanat automaattisesti Boolen AND-operaattorilla. Katkaise hakusanat tähdellä *.
Tarkennettu haku
- Valitse ensin välilehti sen mukaan, mitä aineistoja haluat hakutuloksiisi: Kirjaston kokoelmat, Varastokirjasto, Kotimaiset artikkelit, Kansainväliset e-aineistot:
- Pudotusvalikossa voit tarkentaa hakua oletusarvosta Kaikki osumat:
- Nimeke: kirjan, lehden tms. nimi; ”tieteen kuvalehti”
- Tekijä: henkilö- tai yhteisötekijä; ”virtanen matti”; ”jyväskylän yliopisto”
- Aihe: asia- ja avainsana, aiheluokka; feminismi; ”information technology”
- Yhdistä sanat samassa hakukentässä Boolen operaattoreilla (OR/AND).
- Hakukentät yhdistät toisiinsa pudotusvalikon vaihtoehdoilla: Kaikille näillä (AND), Millä tahansa näistä (OR) jne.
- Uuden hakukentän/-hakuryhmän saat Lisää hakukenttä /Lisää Hakuryhmä -painikkeesta.
Hakutulokset
Perushaun tulokset esitetään neljällä välilehdellä. Rajausmahdollisuudet vaihtelevat sen mukaan, minkä välilehden tuloksia olet selaamassa:
- Täsmennä hakutuloksia sivupalkin Rajaa hakua -suodattimilla: Organisaatio, Aineistotyyppi, Aihe jne. Saman suodattimen alavaihtoehdoista voit valita useamman (TAI/OR), esim. Aineistotyyppi: Väitöskirja TAI Aineistotyyppi: kirja.
- Järjestele hakutuloksia Järjestä-valikosta: Relevanssi, Uusimmat ensin jne.
- Ensimmäisessä hakutulosnäytössä näet kirjan tai lehden saatavuustiedot sekä linkin sijaintitietoihin. Elektroniseen aineistoon pääset "Verkossa saatavilla" -linkistä.
- Otsikkoa napauttamalla saat näytön, jossa näet tarkemmat saatavuustiedot ja pääset tekemään varauksen/varastotilauksen lainassa/varastossa olevaan painettuun aineistoon. Videot: Varaus lainassa olevaan kirjaan, Tilaus varastosta ja Tilaus Kuopion Varastokirjastosta
- Vie viite -linkistä siirrät julkaisun tiedot RefWorks-viitteidenhallintaohjelmaan.
- artikkeleiden kokotekstit sisältäviä tiedelehtipalveluita
- viitetietokantoja
- e-kirjoja
- mökkikuvaketta
- JYKDOK-logoa tai Kirjaston kokoelmat -hakunappulaa.
Kansainvälisten e-aineistojen haku
Voit rajata hakusi kansainvälisiin e-aineistoihin heti valitsemalla:
Kansainvälisten e-aineistojen haku sisältää eri tiedontuottajien tietokantoja:
Haku soveltuu artikkelihakuun silloin, kun tarpeesi ei ole tarkka tiedonhaku aiheestasi, vaan tarvitset muutaman artikkelin tai haluat kartoittaa, minkä verran aiheesta on yleensä kirjoitettu.
Artikkelien, kirjojen yms. dokumenttien kokotekstit ovat saatavana yliopiston verkkoalueella olevilla koneilla niistä aineistoista, joihin Jyväskylän yliopistossa on käyttöoikeus.
Kansainvälisten e-aineistojen haku ei kata kaikkia JYKissä käytettävissä olevia tietokantoja. Esimerkiksi monitieteinen Web of Science -tietokanta ei sisälly tähän.
Systemaattiset tieteenalakohtaiset tiedonhaut kannattaa tehdä tietokantojen omissa käyttöliittymissä. Niissä on käytettävissä tieteenalakohtaisia apuneuvoja: eri alojen sanastot
eli tesaurukset ja tärkeitä rajausmahdollisuuksia (esim. ikäryhmät, sukupuoli, metodologia).
Lue lisää: Tiedonhankinta eri tieteenaloilla
Käytettävissäsi on perushaku ja tarkennettu haku. Käytä molemmissa hakukielenä englantia.
Perushaussa: kun kirjoitat hakusanat lomakkeelle, JYKDOK tarjoaa valmiiksi rajausvaihtoehtoa Vertaisarvioidut kokotekstit:
Tarkennetun haun lomakkeella voi muotoilla monimutkaisempia hakulausekkeita. Valitse pudotusvalikosta, miten haluat yhdistää samalla rivillä olevat sanat. Toisessa pudotusvalikossa voit tarkentaa
hakua oletusarvosta Kaikki osumat. Rivit yhdistyvät toisiinsa AND-operaattorilla.
Toisin kuin perushaussa, JYKDOK ei tarjoa hakuvaiheessa rajausta vertaisarvioituihin kokoteksteihin. Voit itse rajata hakutulokset jälkikäteen haluamallasi tavalla sivupalkin Rajaa hakua -valikossa.
Kansainvälisten aineistojen hausta pääset takaisin paikalliseen hakuun klikkaamalla
Tieteenalakohtaiset tietokannat
Kun tiedät tietokannan nimen, esim. ERIC, MLA, hae tietokannan nimellä tavallisessa JYKDOK-perushaussa ja valitse kirjoitettaessa avautuvasta valikosta Tietokanta.
Jos et tiedä tietokannan nimeä, voit selata tietokantoja tieteenaloittain JYKDOKin alkusivulla olevasta luettelosta
Voit myös tehdä "tyhjän haun" eli napauttaa hakurivin suurennuslasia. Valitse Rajaa hakua -valikossa aineistotyypiksi Tietokanta ja Tieteenalaksi oma tieteenalasi, jolloin saat listauksen ao.
alan tietokannoista. Tulosjoukko voi sisältää erityyppisiä alan tietokantoja, kuten viitetietokantoja, lehtipalveluita ja hakuteoksia. Voit tarkastella tietokantalistaa julkaisutyypeittäin sen mukaan,
millaista aineistoa haluat etsiä, esim. artikkelit:
Listalta pääset Tietokannan omaan käyttöliittymään. Artikkelien, kirjojen yms. dokumenttien kokotekstit ovat saatavana yliopiston verkkoalueella olevilla koneilla niistä aineistoista, joihin Jyväskylän yliopistossa on käyttöoikeus. Kotoa käsin aineistoihin pääsee, kun aloittaa kirjautumalla JYKDOKiin yliopiston käyttäjätunnuksella ja salasanalla.